Naš svet, drugi svetovi: Antropologija, naučna fantastika i kulturni identiteti

Dejan Ognjanović je na svom blogu objavio vest da će se u petak 11. decembra 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, održati skup pod nazivom “Naš svet, drugi svetovi: Antropologija, naučna fantastika i kulturni identitet”. Skup će biti održan u sali 108, a početak je zakazan za 10 časova.

Petnaest učesnika skupa koji dolaze iz šest različitih naučnih ustanova iz Srbije i Makedonije izložiće trinaest tema: Dragana Antonijević – ZONA I DIONIS: KONTAMINIRANOST DRUGIM; Ivan Vuković i Miloš Milenković – ZAŠTO ZOMBIJI NIKADA NE POBEDE?; Ljiljana Gavrilović, IZMEĐU STRAHA I SNA: TEHNOLOGIJA U SVAKODNEVICI; Gordana Gorunović – OSTRVO DANA SUTRAŠNJEG; Aleksandar Dobrijević i Miloš Milenković – KRAJ POTRAGE ZA SMISLOM LJUDSKE EGZISTENCIJE? O VIRUSIMA, LJUDSKIM TELIMA I ETICI PESIMISTIČKE KULTURE NAKON SOCIJALNE TRAUME; Vladimir Đoković – MNOGO SVETOVA ILI MNOGO UMOVA?; Ivan Đorđević – “NACIONALNI HEROJ” U DOMAĆOJ NAUČNO-FANTASTIČNOJ KNJIŽEVNOSTI;  Bojan Žikić – MI SMO JA, A ONI SU ROJ. INDIVIDUALNI I KOLEKTIVNI IDENTITET KAO RELACIONO SVOJSTVO LJUDI I TUĐINA U NAUČNOJ FANTASTICI; Ilina Jakimovska i Dragan Jakimovski – TEXT AS LABORATORY: SCIENCE FICTION LITERATURE AS ANTHROPOLOGICAL THOUGHT EXPERIMENT; Zlatko Knežević – O NEČEMU NI IZ ČEGA I POZITRONSKIM DUŠAMA: ANTROPOLOGIJA, NAUČNA FANTASTIKA I TEHNOLOGIJA; Miroslava Lukić Krstanović – SCENA – SPEKTAKL – ILUZIJA. VIZUELNI POREDAK I POLITIKA OPČINJENOSTI; Dejan Ognjanović – PROPAST SVETA NIJE ŠTETA; Vladimir Ribić – SVEMIR KAO AMERIČKI IMPERIJALNI PROSTOR; Danijel Sinani – NLO RELIGIJE. RELIGIJSKI, (MAS)MEDIJSKI I (POP)KULTURNI FENOMEN?

Skup je otvorenog tipa, pa će izlaganjima moći da prisustvuju sva zainteresovana lica, bez obzira da li studiraju/rade na Filozofskom fakultetu ili ne. Ulaz će biti slobodan.