Edgar Alan Po

Na današnji dan rođen je Edgar Alan Po

19. januara 1809. godine u Bostonu je rođen Edgar Alan Po američki književnik, pesnik, urednik literarnih magazina i jedan od najznačajnijih predstavnika američkog romantizma.

Po važi za začetnika detektivskih romana i savremenog horor žanra. Svojim kratkim pričama i pesmama koje odišu tajanstvom, mističnošću i jezom, zaokupio je maštu i interesovanja čitalaca širom sveta. Međutim, i sam njegov život zaogrnut je velom tajne.

Roditelji Edgara Alana Poa, Dejvid Po ml. i Elizabet Hopkins Po, oboje po zanimanju glumci, preminuli su u roku od dve godine nakon njegova rođenja. Poa je usvojio trgovac duvanom Džon Alan iz Ričmonda, koji ga je nakon nekoliko godina poslao na školovanje u Englesku. Iako nikada legalno nije usvojen, Edgar uzima prezime Alan kao svoje srednje ime.

Godine 1826, Po odlazi na studije na Virdžinija Univerzitet, ali biva izbačen zbog kockarskih dugova, što ga dovodi u svađu s Džonom Alanom, koji ga se tom prilikom i odriče. Naredne godine se pridružio vojsci, krivotvoreći podatke o svom imenu i datumu rođenja. A 1830. godine stiže do Vest Pointa, odakle biva odstranjen zbog neizvršavanja dužnosti.

Nakon što je kratkom pričom „Poruka u boci“ 1831. godine zaradio 50 dolara, počinje da se bavi pisanjem, a neka od njegovih najpoznatijih dela izlaze u to doba po časopisima Southern Literary Messenger, Burton’s Gentleman’s Magazine i Graham’s Magazine.

1835. godine Po se ženi trinaestogodišnjom rođakinjom Virdžinijom Klem, koja će kasnije od posledica tuberkuloze postati invalid, te na kraju i preminuti, što se smatra uzrokom Poovog neobuzdanog alkoholizma. Slavna pesma „Anabel Li“ (1849) posvećena je Virdžiniji.

Poova prva zbirka, „Priče iz Groteske i Arabeske“, pojavila se 1840. godine, a sadrži jedno od njegovih najpoznatijih dela, „Pad kuće Ašer“. U ranim četrdesetim godinama 19. veka, izlazi i Školjkareva prva knjiga“, njegovo najprodavanije delo.

Svetsku slavu mu je donela mračna poema o izgubljenoj ljubavi „Gavran“ iz 1845. Iste godine objavljuje „Ubistva u Ulici Morg“ i „Ukradeno pismo“.

Tri godine kasnije, depresivni Po pokušao je samoubistvo, a život okončava 1849. godine u Baltimoru, pod vrlo čudnim okolnostima.