Stiven King i Herbert Džordž Vels

Na današnji dan rođeni H.Dž. Vels i Stiven King

Na današnji dan, 21. septembra, rođena su dva velikana fantastične književnosti: jedan od rodonačelnika savremenog naučnofantastičnog žanra Herbert Džordž Vels i kultni pisac horora Stiven King.

Engleski književnik Herbert Džordž Vels, rođen je 1866. godine u Bromliju. Najpoznatiji je po svojim naučnofantastičnim delima: „Vremenska mašina“, „Rat svetova“ i „Nevidljivi čovek“.

Školovao se do 1879. godine. Pošto roditelji više nisu bili u mogućnosti da finansiraju njegovo školovanje, postao je tapetarski pomoćnik. Kasnije je radio kao pomoćni učitelj u osnovnoj školi, pa je sa osamnaest godina dobio stipendiju, i počeo da studira biologiju. Na univerzitetu se ističe znanjem ali i interesovanjem za reformu društva kroz ideje socijalizm i platonizma.

Relativno kasno je počeo da piše. Bio je politički aktivan u socijalističkim krugovima. Zanimljivo je da se smatra začetnikom stonih ratnih društvenih igara.

Stiven King je rođen 1947. u Portlandu. Još kao student Univerziteta u Mejnu, počeo je da piše nedeljnu kolumnu za školski list. Bio je aktivni član studentskog senata, podržavao je antiratni pokret i oštro kritikovao rat u Vijetnamu. Diplomirao je engleski jezik 1970. godine. Oženio se 1971. Tabitom, koju je poznavao iz studentskih dana.

Pošto profesorska plata nije bila dovoljna za plaćanje stana i za život, počeo je da piše priče za muške magazine. Prvu knjigu objavio je 1974.

Do sada je objavio preko 50 knjiga koje su prevedene na gotovo sve svetske jezike.

King je 2003. godine dobio Orden američke književne fondacije za doprinos svetskoj književnosti, a 2015. Nacionalnu medalju za umetnost, koju dodeljuje američka Vlada.