Dragana Bošković - Moć fantastike

Objavljena studija ”Moć fantastike” Dragane Bošković

U izdanju Malog Nema objavljena je studija Moć fantastike Dragane Bošković. Reč je o dopunjenoj magistarskoj tezi, koja istražuje fantastični prosede u proznim i dramskim ostvarenjima pisaca srpskog realizma.

Idejno ishodište studije jeste oksimoronska sintagma „fantastični realizam“ a njen najvažniji zaključak da je upravo fantastika ono svojstvo u kom se reflektuje nova, modernistička poetika tzv. srpskog realizma.

„Najveće pomake u književnosti su napravili upravo pisci fantastične provenijencije, a ja sam izučavajući srpski realizam, tj. oksimoron ’fantastični realizam’ (!!!) dokazala da je upravo to period koji je načinio najznačajniji pomak i da smo imali itekako dugu tradiciju fantastične književnosti“, kaže za sajt Art-Anima Dragana Bošković.

Osim analize književne fantastike, studija se metodološki bavi i širim aspektima definicije, tipologije, geneze i evolucije fenomena  fantastike  u  srpskoj,  pa i svetskoj književnosti i njenoj teoriji. Stoga ona istovremeno i prevrednuje  književnu  fantastiku, kao što u teorijskom, istorijskom i kritičkom  smislu nudi novo čitanje srpske književnosti.

„Iako se bavi fantastikom tzv. srpskog realizma, u uvodnom poglavlju, dajem pregled najvažnijih srpskih i svetskih teoretičara fantatsike o pitanjima žanra i tipologija“, kaže autorka, ističući da je to njen doprinos revalorizaciji fantastike.

Dragana Bošković, diplomirala i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na katedri za Srpsku književnost i jezik. U svojim naučnim studijama bavi se fenomenom književne fantastike, erotskog i smehovnog, teorijom recepcije i mitološkim korenima u srpskoj književnosti 19. i 20. veka. Piše književne studije, kritičke eseje i članke za domaću periodiku o savremenoj književnosti i kulturi. Učesnik je brojnih međunarodnih i domaćih naučnih skupova o književnosti, a njena bibliografija broji preko 50 referenci.

Objavila je zbirku kratkih priča Faunomenologija u ediciji Prva knjiga Matice srpske 2008. Priče su joj uvrštene u nekoliko zbirki kratke proze i domaćim književnim časopisima, a neke su prevedene na poljski, nemački i engleski. Radi kao profesor u jednoj novosadskoj gimnaziji.

Dragana Bošković - Moć fantastike
Moć fantastike – Dragana Bošković