Miomir Petrović - Miris mraka

“Miris mraka” u Požarevcu

Miris mraka - Miomir PetrovićNova knjiga Miomira Petrovića “Miris mraka” svoju premijernu promociju doživeće u petak 19. aprila 2013. godine u Požarevcu. Roman će požarevačkoj čitalačkoj publici biti predstavljen u Narodnoj biblioteci “Ilija M. Petrović”, a o knjizi će govoriti Beba Stanković, direktor biblioteke i autor romana. Početak promocije zakazan je za 19 časova.

“Miris mraka” donosi sagu o srpskoj porodici Maksimović i grčkoj Teodopulos, od kraja 19. veka pa do njihovog sudbinskog ukrštanja u sadašnjem vremenu na najmističnijoj tački Beograda – Dorćolu. Roman se može čitati kao porodična saga, ali i kao psihološka drama sa elementima fantastike, istorijski roman ili priča o Dorćolu.

Glavni junak, Maksim Maksimović (po majci Teodopulos) se nakon prerane smrti rođenog brata Miloša jednog podneva zatvara u prostrani orman u podrumu svoje porodične kuće i, udišući raznovrsne mirise podrumskog mraka pokušava da u mraku Balkanskih sudbina kao i mraku očeve i majčine porodice sastavi mozaik koji će mu pomoći u određivanju sopstvenog identiteta i egzistencije. Ep o Maksimovićima i njihovim usponima i padovima, posrtajima tog mnogočlanog, vrednog i u trgovini veštog plemena se iz Trebinja odvija po izlokanim putevima tek ustanovljene Kraljevine Srbije preko Peći i, kasnije, beogradskog kvarta Dorćol. Probijajući se i boreći za bolju sudbinu od one koja im je prevashodno dodeljena Maksimovići, predvođeni hrabrim i drskim Milivojem Maksimovićem probijaju se kroz markantne istorijske okolnosti potonje Kraljevine SHS, Jugoslavije i SFRJ. U svakoj od ovih etapa njihovog kao i razvoja šire zajednice, Maksimovići ostaju bez jednog ili drugog člana, menjajući ideološke i moralne opcije do kojih su držali, prilagođavajući se sve težim i komplikovanijim uslovima postavljajući sebi pitanje bez odgovora: Kako se uopšte može preživeti Balkan?