Liu Cixin - The Three-Body Problem

Milijardu dolara za adaptaciju romana ”The Three-Body Problem”

U bujici vesti o novim televizijskim projektima zasnovanim na književnim delima fantastike, najsvežija da Amazon planira snimanje serije prema nagrađivanom SF romanu kineskog pisca Liu Cišina The Three-Body Problem, mogla bi da zaseni sve ostale. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog planiranog budžeta.

Želja producenata je da serija dostigne ili nadmaši popularnost Igre prestola, što i nije neka novost, budući da HBO-ova hit serija odavno predstavlja najveći i još uvek nedostižni izazov za producente sličnih TV projekata. Ipak, Amazon svoje visoke ambicije temelji na budžetu, koji bi trebalo da iznese neverovatnih milijardu dolara.

Ukoliko dođe do realizacije ovog poduhvata, The Three-Body Problem će postati najskuplja do sada snimljena TV serija, a da li će to biti dovoljno da se ostvari i željeni uspeh kod publike, ostaje da se vidi.

Iako je Cišinovo delo tokom 2014. i 2015. godine bilo nominovano za najprestižnije nagrade koje se dodeljuju za žanrovsku književnost („Nebula“, „Lokus“ i „Džon V. Kembel“), u fokus svetske čitalačke javnosti dospeva osvajanjem prestižne „Hugo“ nagrade. To je prvi slučaj da je jedan kineski pisac naučne fantastike dobio ovo veliko priznanje ustanovljeno davne 1953. godine.

Naslov romana The Three-Body Problem odnosi se na čuveni problem njutnovske nebeske mehanike, ali i na invaziju vanzemaljaca i odgovor zemaljskih vlada i naučnika na tu pretnju. Kroz ovu priču, Cišin se ujedno osvrće i na blisku istoriju Kine, Kulturnu revoluciju i ideologiju kao izvor velikog zla.

Rukopis romana je prvi put štampan u nastavcima u jednom kineskom SF magazinu 2006. godine, a 2008. godine objavljen je u vidu knjige, koja je doživela ogromnu popularnost u domovini. Na engleskom jeziku roman je štampan 2014. godine u izdanju njujorške izdavačke kuće „Tor“. Prevod na engleski uradio je poznati američki pisac kineskog porekla Ken Li.

Liu Cišin
Liu Cišin