Sergej Lukjanenko - Nova straža

Mesto fantastike na knjižarskom tržištu Rusije

Sergej Lukjanenko - Nova stražaPrema podacima iz moskovskih knjižarskih lanaca i najvećih ruskih internet prodavaca elektronskih i štampanih knjiga, među prvih deset najtraženijih naslova u Rusiji našli su se romani “Nova straža” slavnog pisca fantastike Sergeja Lukjanenka i “S.N.U.F.F.” Viktora Peljevina.

U istraživanju ruskog tržišta, koje je sprovela “Ruska reč”, došlo se do još nekih zanimljivih podataka kada je u pitanju fantastika. Jedna od najpoznatijih urednica u Rusiji, Jelena Šubina iz izdavačke kuće AST, smatra da je primetna težnja u traganju čitalaštva za novim žanrovima i u fantastici: “Ruska fantastika sve više nestaje, pretvarajući se u ‘realističnu prozu sa elementima fantastike’, drugim rečima ‘stil braće Strugacki’ je u neku ruku odneo pobedu nad Igorom Jefremovom i imitiranjem američke fantastike”, kaže Šubina.

Uočen je i zanimljiv uzajamni uticaj literature i interneta, što je u proteklih nekoliko godina dovelo do objavljivanja knjiga velikog broja blogera, ali i pisaca čije su prve radove izdavači odbili, da bi zatim sa ushićenjem oni bili prihvaćeni od strane čitalaca sa “mreže”. Kao najuspešniji primer te vrste, navodi se Dmitrij Gluhovski, i njegova postapokaliptička saga “Metro 2033”, koja je samo u Rusiji prodata u više od 500.000 primeraka.