Magle Avalona - Merion Cimer Bredli

Merion Cimer Bredli: MAGLE AVALONA

MAGLE AVALONA, Merion Cimer Bredli

(Polaris, Beograd, 1995-6)

 

Piše: Ilija Bakić

EPSKA FANTASTIKA BEZ MAGIJE?

Magle Avalona - Merion Cimer BredliObiman roman (preko 1000 stranica) u nas slabo poznate i prevođene spisateljice, objavljen je u biblioteci epske fantastike Rune, u četiri toma („Gospodarica magle“, „Uzvišena kraljica“, „Kralj-jelen“, „Zarobljenik u hrastu“). U pitanju je potencijalno zanimljiva obrada mita o kralju Arturu, ovog puta sagledanog iz ženskog ugla. Zbog toga je lepši pol nosilac presudnih uloga i uticaja pod kojima delaju muškarci). Osim ženske verzije priče, Bredlijeva je naumila i da maksimalno ’oživi’ junake, da ih učini stvarnijima za svoju publiku. U tu svrhu ona se odrekla magije kao bitnog segmenta dešavanja, odnosno, pošto se to tajanstvo nije dalo ’uobičajiti’, ona ga je svela na dekor (junakinja mahne, stvari se promene i – gotovo). Pošto očito smatra da nematerijalne zgode nisu bliske današnjem čitaocu autorka im poverava ulogu kakvu su u holivudskim spektaklima imale masovne baletske igre na dvorovima kojekakvih imperatora ili, čak, varvara – dakle vrlo dekorativnu.

Zahvaljujući ovakvim namerama dobismo pravi pravcati ’herc’ roman, ovaj put ne o doktorima i medicinskim sestrama već o kralju sa vitezovima, s jedne, i kraljici i ostalim damama, s druge strane. Povest o Arturu koji je trebalo da pobedi osvajače i vrati stari svet i religiju druida pretvorila se u niz ’nepodnošljivo lakih’ ljubavnih i preljubničkih avantura, zavrzlama i intriga. Demitologizovanje priče donelo je, u ovoj verziji, književnu sapunsku operu. Kroz tomove paradiraju dobri i zli junaci i junakinje i njihove sluge (uz podrazumevanje promena tabora), neiscrpne količine ljubavi, patnji i suza mešaju se sa zveketom mačeva u sudaru a čežnjive pesme čuju se iz usamljenih kula. Sve je opisano sa mnoštvom kitnjastih detalja koji bi trebali da doprinesu uverljivosti.

Roman je svakako pisan za čitaoce određenih prohteva i kod njih je i prihvaćen što se odrazilo na best-seler liste i honorar spisateljice. No, autor ovih redova ne spada u tu i takvu grupu ljubitelja ukrasnih magija i prigodnih epova.

(1997)