Magle Avalona - Merion Cimer Bredli

Merion Cimer Bredli: MAGLE AVALONA

Podelite sadržaj:

MAGLE AVALONA, Merion Cimer Bredli

(Polaris, Beograd, 1995-6)

 

Piše: Ilija Bakić

EPSKA FANTASTIKA BEZ MAGIJE?

Magle Avalona - Merion Cimer BredliObiman roman (preko 1000 stranica) u nas slabo poznate i prevođene spisateljice, objavljen je u biblioteci epske fantastike Rune, u četiri toma („Gospodarica magle“, „Uzvišena kraljica“, „Kralj-jelen“, „Zarobljenik u hrastu“). U pitanju je potencijalno zanimljiva obrada mita o kralju Arturu, ovog puta sagledanog iz ženskog ugla. Zbog toga je lepši pol nosilac presudnih uloga i uticaja pod kojima delaju muškarci). Osim ženske verzije priče, Bredlijeva je naumila i da maksimalno ’oživi’ junake, da ih učini stvarnijima za svoju publiku. U tu svrhu ona se odrekla magije kao bitnog segmenta dešavanja, odnosno, pošto se to tajanstvo nije dalo ’uobičajiti’, ona ga je svela na dekor (junakinja mahne, stvari se promene i – gotovo). Pošto očito smatra da nematerijalne zgode nisu bliske današnjem čitaocu autorka im poverava ulogu kakvu su u holivudskim spektaklima imale masovne baletske igre na dvorovima kojekakvih imperatora ili, čak, varvara – dakle vrlo dekorativnu.

Zahvaljujući ovakvim namerama dobismo pravi pravcati ’herc’ roman, ovaj put ne o doktorima i medicinskim sestrama već o kralju sa vitezovima, s jedne, i kraljici i ostalim damama, s druge strane. Povest o Arturu koji je trebalo da pobedi osvajače i vrati stari svet i religiju druida pretvorila se u niz ’nepodnošljivo lakih’ ljubavnih i preljubničkih avantura, zavrzlama i intriga. Demitologizovanje priče donelo je, u ovoj verziji, književnu sapunsku operu. Kroz tomove paradiraju dobri i zli junaci i junakinje i njihove sluge (uz podrazumevanje promena tabora), neiscrpne količine ljubavi, patnji i suza mešaju se sa zveketom mačeva u sudaru a čežnjive pesme čuju se iz usamljenih kula. Sve je opisano sa mnoštvom kitnjastih detalja koji bi trebali da doprinesu uverljivosti.

Laku noć, Punpune

Roman je svakako pisan za čitaoce određenih prohteva i kod njih je i prihvaćen što se odrazilo na best-seler liste i honorar spisateljice. No, autor ovih redova ne spada u tu i takvu grupu ljubitelja ukrasnih magija i prigodnih epova.

(1997)