Marko Kraljević i zmaj - Petar Meseldžija

Nagrada ULUPUDS-a za ilustracije u knjizi ”Marko Kraljević i zmaj”

Udruženje likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije dodelilo je nagradu za klasičnu ilustraciju Petru Meseldžiji, za radove objavljene u knjizi Marko Kraljević i zmaj. Uručenje nagrade upriličeno je u okviru 62. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu.

Meseldžija se smatra jednim od najboljih svetskih ilustratora, a čest izvor inspiracije su mu motivi srpskih bajki, epskih pesama i mitova.

Knjigom o Kraljeviću Marku, jedinstvenom po likovnom i tekstualnom sadržaju, Petar Meseldžija, svetski poznati ilustrator i veliki poštovalac naše tradicionalne književnosti, nudi nov i autentičan prikaz slavnog junaka u osam pesama čiji je autor, kao i veliki broj ilustracija koje sa stihovima čine neraskidivu, izuzetno zanimljivu umetničku celinu. Poigravajući se, uz izuzetno uvažavanje i razumevanje njenog značaja, simbolikom narodne epike i nudeći najbolje od svojih talenata, kako u reči, tako i u slici, Meseldžija ovim poduhvatom oživljava lik i delo junačkog Marka i time ga uspešno približava senzibilitetu savremenog čitaoca svakog uzrasta.

„Meseldžija je sledio duh drevnoga epskog predanja i, koliko mu se činilo potrebnim – a da ne odstupi radikalno od ’epske istine’ – on je u svojim opisima, rečju i slikom, nastojao drevni tekst učiniti dinamičnijim, smeštajući radnje glavnog junaka u topografski katkada izmenjeni, savremeni ambijent”, navodi prof. dr Sreten Petrović u predgovoru izdanju.