Margaret Atvud

Margaret Atvud piše scenario za superherojski strip

Jedna od najznačajnijih kanadskih književnica današnjice, Margaret Atvud, prihvatila je ponudu američkog izdavača stripova Dark Horse Comics da napiše scenario za trodelni strip serijal pod nazivom „Angel Catbird“.

Glavni protagonista stripa biće superjunak Catbird, koji je delom mačka a delom ptica. Ideja je da se ovim stripom pojača svest o porukama programa „Keep Cats Safe and Save Bird Lives“ iza koga stoji najstarija kanadske organizacije za zaštitu životinja „Nature Canada“.

Govoreći o bizarnoj anatomskoj građi svog junaka, Atvudova je nagovestila neke od problema kojima će se strip baviti: „Osmislila sam da on bude delom mačka, a delom ptica. Zahvaljujući nekom genetskom super-spoju, naš junak postaje mešavina i mačke i sove; otuda njegovo krzno i perje, a i njegovi problemi sa identitetom.”

Konsultantkinja na ovom projektu biće Houp Nikolson, vlasnica izdavačke kuće Bedside Press, koja je sa Atvudovom ranije već sarađivala na antologiji „Tajne ljubavi štreberki“ (The Secret Loves of Geek Girls).

Ilustracije će raditi Džoni Krismas, koji je rekao da je „neizmerno oduševljen što će imati priliku da sarađuje sa jednom od najvećih savremenih književnica“, obećavši mnogo humora i akcije. Dok je prvi čovek kompanije Dark Horse Comics, Majk Ričards, istakao da će strip iznedriti jednog „hrabrog i nezaboravnog junaka koji će predstavljati omaž klasičnim palp herojima ali i tradicionalnim pričama o strip-junacima“.

Strip „Angel Catbird“ će biti rađen u punom koloru. Prva sveska biće objavljena na jesen 2016, a svaki od tri dela stripa, koštaće 10,99 dolara.

Margaret Atvud (1939) je autorka više od 60 knjiga objavljenih u četrdesetak zemalja. Dobitnica je niza priznanja među kojima su „Man Booker“, „Artur Č. Klark“, „Princ od Asturije“ i druga.