Margaret Atvud

Margaret Atvud na ovogodišnjem KROKODIL festivalu

Četrnaesto izdanje festivala KROKODIL pod nazivom „Godina magijskog mišljenja“ održaće se u Beogradu od 17. do 19. juna 2022. na otvorenom amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije i u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a među brojnim učesnicima naći će se i jedna od najpoznatijih savremenih svetskih književnica, Margaret Atvud.

Slavna kanadska autorka uzeće učešće u polučasovnom razgovoru putem video linka, tokom prve festivalske večeri, 17. juna od 20 časova.  

„S ponosom najavljujemo učešće jedne od najvećih živih svetskih autorki Margaret Atvud, koja će nam se pridružiti online na polučasovnom razgovoru sa spisateljicom Rumenom Bužarovskom i Mimom Simić ali i čitanjem iz svog doma u Kanadi“, navode organizatori.

Margaret Atvud (1934) je spisateljica, pesnikinja, književna kritičarka i autorka više od 50 knjiga fikcije, poezije, kritičkih eseja i grafičkih romana. Dobitnica je mnogih međunarodnih i nacionalnih priznanja, među kojima su nagrada američkog PEN centra, „Buker“, „Artur Č. Klark“, međunarodna nagrada za književnost „Franc Kafka“, Nagrada za mir organizacije nemačkih knjižara. Nosilac je više ordena, a počasni je profesor na 30-ak univerziteta, među kojima su: Oksford, Kembridž, Harvard, Sorbona, Edinburg i drugi. Njena najpoznatija dela su: Sluškinjina priča, Svedočanstva, Slepi ubica, Mačije oko, Antilopa i kosac

Program ovogodišnjeg KROKODIL festivala realizuje se u ovkiru projekta CELA (Connecting Emerging Literary Artists) koji sprovode organizacije iz deset evropskih zemalja, kao i projekta POETS SOUNDS koji je pokrenula KROKODIL-ova prijateljska organizacija Lettretage iz Berlina.

Nakon Beograda, Festival će se održati i u Novom Sadu 23. i 24. juna pod nazivom „Na margini“ u sklopu programskog luka „Tvrđava mira“ Evropske prestonice kulture Novi Sad.

Margaret Atvud - The Testaments
Margaret Atvud