Andžej Maleška - Magično drvo

“Magično drvo – Crvena stolica” Andžeja Maleške

Andžej Maleška - Magično drvoKnjiga za decu “Magično drvo – Crvena stolica” poljskog pisca Andžeja Maleške, objavljena je u izdanju beogradske izdavačke kuće “ProPolis Books“. Ovo delo pretočeno je u istoimenu televizijsku seriju, koja je 2007. godine ovenčana “Emi” nagradom u kategoriji najboljih ostvarenja za decu i mlade.

Knjigu “Magično drvo – Crvena stolica” otvara stravična oluja koja je na početku novog milenijuma protutnjala dolinom Varte. Trajala je tri dana i tri noći, dok iznenadni grom nije udario u prastari hrast i oborio ga na zemlju. Ljudi nisu znali da hrast poseduje veliku magijsku moć, pa su drvo obradili u pilani i od njegovih dasaka napravili mnoge predmete. Jedan od tih predmeta bila je crvena stolica, koju su Filip, Kuki i Taša slučajno pronašli kako pluta u reci. Uskoro će dva brata i sestra otkriti da ova, naizgled, obična stolica, ispunjava želje, ali baš sve i u bukvalnom smislu.

Andžej Maleška (58) je filmski reditelj, scenarista i pisac. Dobitnik je brojnih nagrada na svetskim filmskim festivalima. Njegovi filmovi i pripovetke govore o važnim životnim stvarima savremenog doba, ali uz bogat humor i neizostavno prisustvo čarolije i fantastike. Član je Poljske filmske akademije.