Darko Tuševljaković - Ljudske vibracije

Tuševljaković u najužem izboru za Vitalovu nagradu

Darko Tuševljaković - Ljudske vibracijeKako javlja Tanjug, zbirka horor priča “Ljudske vibracije” Darka Tuševljakovića našla se u najužem izboru za Vitalovu nagradu “Zlatni suncokret”.

Pored ovog naslova u najužem izboru nalaze se još i romani “Tinja Kalaz” Petra Miloševića i “Sto dana kiše” Miloša Latinovića.

Ove tri knjige na jučerašnjem sastanku odabrao je žiri Nagrade za knjigu godine “Zlatni suncokret” u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden (predsednik).

Prema oceni žirija, ove tri knjige se uspešno opiru sve većem uticaju popularne književnosti, ali i opsesijama književne umetnosti svakodnevnom politikom, ulepšanom istorijom ili udobnom fantazijom.

Istovremeno, knjige su, svaka na svoj način, aktuelne i zavodljive, Milošević samosvesno, spretno i humorno piše literarno delo koje nas postepeno i lukavo uvlači u kabinet čudesa sećanja, veza i egzistencijalne lepote naših bezbrojnih svetova od Sentandreje do Vranja, smatra žiri.

Lirski i intelektualni roman Latinovića ocenjen je kao roman koji stilski uverljivo i pomalo melanholično razotkriva dušu i memlu jednog banatskog grada nekad i sad, istovremeno gradeći spomenik raspadu zajednice i svim našim izgubljenim iluzijama.

Priče Tuševljakovića kroz upečatljive slike bave se porodičnim, vršnjačkim nasiljem, iza kojeg provejava jeza objektivnog nasilja, nasilja “sveta”, “sistema”, “moći”.

Vitalova nagrada dodeljuje se za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljene u toku prethodne godine.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog dela. Prvi put nagrada je dodeljena 1996. godine. Odluku o dobitniku 18. Vitalove nagrade žiri će saopštiti do 20. marta.