Valerijan

Lik Beson ekranizuje klasično delo francuskog SF stripa

Slavni francuski režiser Lik Beson radi na pripremi svog do sada najvećeg filmskog projekta pod nazivom „Valerijan“. Reč je o adaptaciji istoimenog francuskog naučnofantastičnog stripa iz 1967. godine, iza koga stoje pisac Pjer Kristin i crtač Žan-Klod Mezijer.

Pod uticajem klasične SF literature, ovaj strip kombinuje spejs operu i putovanje kroz vreme. Glavni protagonisti, specijalni „vremensko-prostorni“ agenti Valerijan i njegova saradnica Lorelin žive u 28. veku. Čovečanstvo je otkrilo način da putuje kroz vreme, a zadatak agenata je borba protiv temporalnih paradoksa koje izazivaju odmetnuti putnici.

Valerijan je ljubazan, jak, hrabar, povremeno nespretan junak, koji izvršava naređenja svojih pretpostavljenih čak i ako duboko u sebi oseća da to nije ispravno. Sa druge strane, njegova seksipilna partnerka Lorelin poseduje superiornu inteligenciju, odlučnost i nezavisnost, karakteristike koje je čine jednom od najznačajnijih heroina u svetu naučne fantastike.

Strip je u nastavcima izlazio do 2010. godine, nagrađivan, prevođen na više jezika, i prodavan u više desetina miliona primeraka, stvorivši veoma brojnu bazu fanova. Domaći ljubitelji devete umetnosti imali su priliku da se upoznaju sa ovim ostvarenjem u kultnoj strip-reviji Stripoteka, a prošle godine izdavačka kuća Darkwood je za srpsko tržište objavila pet albuma slavnog serijala.

Beson, koji je u detinjstvu bio veliki zaljubljenik „Valerijana“, započeo je rad na pripremi filmske adaptacije pre tri godine. On će ujedno biti zadužen za scenario i režiju. Iako do sada nisu obznanjeni detalji zapleta filmske verzije, nedavno su predstavljene skice, koje estetikom podsećaju na hitove poput „Ratova zvezda“, „Istrebljivača“, „Avatara“ i naravno, Besonovog blokbastera iz 1997. godine „Peti element“.

Poznato je da će se u filmu pojaviti samo pet ljudskih likova, dok će ostale junake (na desetine njih) činiti kreature veoma živopisnog i upečatljivog izgleda.

Glumačku ekipu činiće: Itan Hok, Dejn Dehan, Kara Delevinj, Klajv Oven i pop-zvezda Rijana.

Budžet filma iznosi 180 miliona dolara a prva klapa trebalo bi da padne početkom naredne godine. Premijera filma „Valerijan“ planirana je za 21. jul 2017.

Isečak iz stripa Valerijan (u izdanju beogradskog Darkwood-a)
Isečak iz stripa Valerijan (objavljenog u izdanju Darkwood-a)