Led - Jacek Dukaj

”Led” – grandiozno delo nagrađivanog poljskog SFF pisca

Ljubitelji fantastike širom sveta imaju veoma dobar uvid u anglofonu žanrovsku književnost, njena trenutna dostignuća, nagrade, dela, najpoznatije autore, pa i one manje poznate, čak i opskurne. Međutim, kada je reč o fantastici koja nastaje na drugim jezicima, ona uglavnom ostaje ispod radara, nevidljiva, neprimetna kako za izdavače, tako i za čitaoce izvan matičnog jezičkog područja.

Kontrast izdavaštvo jedna je od retkih domaćih izdavačkih kuća koja, uz podršku projekata Evropske komisije, pokušava da domaćim čitaocima predstavi neka od najznačajnijih savremenih autorskih imena koja dolaze upravo sa vanengleskog govornog područja.

Među odabranim autorima je i jedan od najpoznatijih savremenih poljskih pisaca fantastike i dobitnik Evropske nagrade za književnost, Jacek Dukaj, koji se upravo zahvaljujući Kontrastu i projektu „Tri generacije pisaca koje su pomogle oblikovanje evropskog identiteta“ po prvi put predstavlja srpskim čitaocima, i to svojim nagrađivanim romanom Led.

Reč je o grandioznom ostvarenju koje u izvronom obliku ima oko 1.700 stranica, zbog čega je srpsko izdanje podeljeno na tri dela.

Radnja romana Led se odvija u alternativnoj stvarnosti u kojoj se nikada nije dogodio I svetski rat, a Poljskom i dalje vlada caristička Rusija. Nakon famozne Tunguske eksplozije, po Sibiru počinje da se širi čudan led koji će na kraju stići sve do Varšave. Glavni junak Benedikt Gjeroslavski, briljantni matematičar i pasionirani kockar počinje da bliže ispituje ovaj fenomen, radeći za Ministarstvo Zime.

Zaplet ovog romana obiluje zapanjujućim obrtima, političkim, ljubavnim i kriminalnim intrigama, kao i neverovatnom imaginacijom njegovog autora. Među likovima Leda pojavljuju se Raspućin i Nikola Tesla, a sve ovo je u funkciji sklapanja majstorski osmišljenog i opisanog alternativnog sveta u kome istorija, istina i logika takođe postoje, ali na potpuno drugačiji način.

Jacek Dukaj je rođen 1974. godine u Tarnovu, Poljska. Filozofiju je studirao na Velikom univerzitetu Jagelonski. Nakon što je otkrio naučnu fantastiku, zahvaljujući stvaralaštvu Stanislava Lema, odlučio je da se sam oproba u žanrovskom književnom stvaralaštvu. Debitaovao je sa svega šesnaest godina, romanom Zlatna galija. Više puta je dobijao najprestižniju poljsku nagradu za naučnu fantastiku „Zajdel“, a za roman Led je dobio i Evropsku nagradu za književnost. Dela su mu prevedena na više od deset svetskih jezika. Teme kojima se najčešće bavi su tehnološki singularitet, nanotehnologija i virtuelne stvarnosti.

Njegova krakta priča „Katedra“ (Katedrala) iz 2000. godine pretočena je u kratko, animirano filmsko ostvarenje koje je 2003. godine nominovano za Oskara.

Prvi od tri dela romana Led sadrži 570 strana. Prevod s poljskog jezika uradila je Jelena Jović. Preostala dva dela romana biće objavljena tokom novembra i decembra 2018. godine.

Jacek Dukaj - Led
Jacek Dukaj – Led