Članak o “Poslednjoj velikoj avanturi” u Politici

Pavle ZelićU današnjem izdanju dnevnog lista Politika, u rubrici posvećenoj kulturi, objavljen je članak o zbirci priča Pavla Zelića “Poslednja velika avantura”. Članak pod nazivom “Prva književna avantura” koji potpisuje Filip Rogović, prenosimo u celosti: 

Rukopis mladog beogradskog pisca Pavla Zelića “Poslednja velika avantura” jedan je od tri koja su ove godine uvrštena u ediciju “Prva knjiga” Matice srpske. Budući da je rođen 1979. godine, Zelić je ugrabio poslednju šansu da učestvuje na ovom konkursu, namenjenom autorima mlađim od trideset godina. Pavle je po zanimanju farmaceut, a njegovu zbirku sačinjava trinaest priča. On ih opisuje kao žanrovsku fantastiku koju oni čitaoci, koji ne prate takvu književnost, mogu tumačiti i na drugačije načine.

– Najviše me je obradovao urednik ovog izdanja, Ivan Radović, koji mi je rekao kako se vidi da je priče pisala ista osoba, iako se razlikuju tematski i stilski. One su često prilagođavane propozicijama različitih konkursa, i potrebama časopisa u kojima su prvobitno objavljivane. Sada, kada su skupljene na jednom mestu, ispostavilo se da postoji nit koja ih povezuje – kaže Zelić.

Motiv koji ih sve prožima jeste gubljenje nevinosti u najširem mogućem smislu. Autor objašnjava da njegovi junaci prvi i poslednji put doživljavaju nešto što će ih nepovratno izmeniti. Svi oni nešto gube: deo identiteta, razum, život… Osim toga, Zelić je odlučio da u naslov zbirke stavi reč “avantura” jer mu se dopada kada je književnost uzbudljiva i neobična, te se trudio da takva bude i njegova proza. Taj osećaj “neverovatnog” upravo ga je i privukao fantastičnom stvaralaštvu, koje je dugo godina aktivno promovisao kao član rukovodstva kluba ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”.