Utkani svet - Klajv Barker

Kultni roman Klajva Barkera ”Utkani svet” kao TV serija

Televizijska mreža CW, iza koje stoje kompanije Warner Bros. i CBS, otkupila je prava na ekranizaciju romana „Utkani svet“ Klajva Barkera.

Ovo delo mračne fantastike objavljeno je 1987. godine, a naredne je nominovano za prestižnu „Svetsku nagradu za fantastiku“.

Jedno od najupečatljivijih Barkerovih književnih ostvarenja, čitaoce vodi u paralelni svet u kome se prepliću fantastično i savremeno, svakodnevno i onostrano.

Glavni junak, Kal Muni, pronalazi ćilim u kome je utkan čitav jedan univerzum. Na taj način svet po imenu Fuga ostao je skriven od ljudi i sačuvan od progonitelja. Iz ćilima se oslobađaju razni nesrećni likovi, progonjeni, kukavice i otpadnici, koji u dodiru sa drugim svetom, doživljavaju promene, ali sa sobom u Kalov život unose i opasnosti koje ih prate.

Klajv Barker će biti izvršni producent serije zajedno sa Džekom Kenijem producentom „Skladišta 13“. Oni nameravaju da radnju serije vremenski smeste u savremeno doba, umesto u osamdesete godine prošlog veka, a takođe, radnju će iz Liverpula izmestiti u najstariji grad Džordžije, Savanu. Kao i u samom romanu, i u TV seriji će nosioci radnje biti likovi koji će, kao Kal Muni, čuvati Fugu od uništenja spolja.

Prema „Utkanom svetu“ 1991. godine urađena je strip adaptacija, koju je objavio Marvel Comics, a od tada, pa sve do danas, bilo je više pokušaja ekranizacije ovog Barkerovog romana, ali je produkcija bila preskupa. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji ove prepreke su sada prevaziđene.

Roman je na srpskom jeziku doživeo više izdanja, a prvi put je štampan 1989. godine u izdanju beogradskog Polarisa.