“Krv vilenjaka” Andžeja Sapkovskog – u knjižarama

Krv vilenjaka - Andzej SapkovskiIzdavačka kuća “Čarobna knjiga” objavila je roman “Krv vilenjaka”, popularnog poljskog pisca Andžeja Sapkovskog.

Roman prati Ciri, devojku kojoj je po proročanstvu dodeljena izuzetna moć da svet promeni na bolje ili na gore. Nakon što njeno kraljevstvo zahvati sveopšti ratni vihor, a glavni grad bude spaljen do temelja, devojka se nalazi u stalnom bekstvu sa svojim sudbinskim zaštitnikom – lukavim ratnikom i vešcem Geraltom iz Rivije.

Zbog svoje plave krvi, vilenjačkog porekla i velike moći koja joj je predodređena, Ciri je u neprekidnoj opasnosti od onih koji žele njenu moć za sebe, ali i od onih koji se boje da to dragoceno svojstvo ne dopadne neprijateljskih ruku.

“Krv vilenjaka” je treća od sedam knjiga “Sage o vešcu”, koju čine dve zbirke pripovedaka i pet romana. Saga je postala bestseler ne samo u autorovoj rodnoj Poljskoj već i širom sveta. Prevedena je na brojne svetske jezike, a po njoj je snimljena TV serija i napravljena čuvena kompjuterska igrica “The Witcher”.

“Krv vilenjaka” je 1994. nagrađena nagradom “Januš A. Zajdel” za najbolji poljski roman, a 2009. joj je dodeljena britanska nagrada “Dejvid Gemel”.

Zanimljivo je da je “Krv vilenjaka” bila jedna od knjiga koju je poljski premijer Donald Tusk poklonio američkom predsedniku Baraku Obami, prilikom njegove posete Poljskoj.