Kosačeva bura - Stiven Erikson

KOSAČEVA BURA – sedmi deo popularnog serijala Stivena Eriksona

Podelite sadržaj:

Roman Kosačeva bura, sedmi nastavak serijala „Pripovest iz Malaške knjige Palih“ proslavljenog kanadskog pisca Stivena Eriksona upravo je objavljen na srpskom jeziku u izdanju Lagune.

Reč je o direktnom nastavku pete i šeste knjige popularnog serijala epske fantastike u kome će ljubitelji uzbudljivih i složenih epova uživati u galeriji upečatljivih likova, mnoštvu brutalnih sukoba i spletki, mračnoj nekontrolisanoj magiji i okršajima sa bogovima.

Leterijsko carstvo nalazi se na ivici propasti. Rulad Sengar, Car hiljadu smrti, ponire u bezumlje okružen ljudima svog makijavelskog kancelara. Nekada vidoviti bog Lutalica, iznenada gubi moć prekognicije. Iskvareni samoživi dvorani, koji jedini dopiru do carevog uva, nameravaju da zarate protiv svih suseda Carstva. A sada se i edurska flota vraća u prestonicu i prenosi brojne ratnike među kojima su Karsa Orlong i Ikarijum Otimač Života, te i samo njihovo prisustvo nagoveštava krvoproliće.

Erikson, koji je po vokaciji antropolog i arheolog, na maestralan način definiše nove domete epske fantastike kombinujući u svom serijalu snagu mitova, legendi, izgubljenih i zaboravljenih epoha sa detaljno razrađenim likovima i uzbudljivim događajima. Prolog Kosačeve bure otvara sledeći pasus:

„U krajoliku  razorenom  žalošću,  lešine  šestoro  zmajeva  ležale  su  u  nepravilnom  redu  što  se  pružao  hiljadu  ili  više koraka preko ravnice, telesina rasporenih, slomljene kosti im vire, vilice razjapljene, a oči se suše. Gde im se krv izlila na zemlju, utvare su se okupile poput muva da piju i sad su zarobljene, duhovi su se izvijali u bolu i oglašavali šupljim kricima očajanja,  dok  je  krv  tamnela,  stapajući  se  s  beživotnim  tlom;  i  kad je tvar počela da se zgušnjava i tvrdne u staklasti kamen, ti duhovi dočekaše da budu prokleti na večno zarobljeništvo u tom mrklom zatvoru.“

Laku noć, Punpune

Roman Kosačeva bura na srpskom jeziku je objavljen u dva toma. Prevod je uradio Dejan Kuprešanin.

Stiven Erikson (1959) je, osim studija arheologije i antropologije, završio i kurs kreativnog pisanja u Književnoj radionici Ajove. Serijal „Pripovest iz Malaške knjige Palih“ proslavio ga je u celom svetu i osigurao mu mesto među najznačajnijim autorima žanra epske fantastike. Njegova dela istovremeno se čitaju kao angažovana kritika savremenog društva i ljudske civilizacije, kao veličanstveni ep, ali i kao vrtoglava pustolovina. Živi u Kanadi.

KOSAČEVA BURA - Stiven Erikson
KOSAČEVA BURA – Stiven Erikson