Koni Vilis dobitnica Hugo nagrade za najbolji roman

Ovogodišnju Hugo nagradu za najbolji roman iz domena naučne fantastike i fentezija dobila je američka književnica Koni Vilis za roman u dva toma “Blackout/All Clear”.

Nagrada je dodeljena proteklog vikenda na svečanoj ceremoniji održanoj na Svetskoj konvenciji ljubitelja naučne fantastike (WorldCon) “Rinovejšn”, održanoj u Rinu, Nevada.

Hugo nagrada je najprestižnija nagrada za fantastičnu književnost, a Koni Vilis ju je osvojila čak jedanaest puta u svojoj dugogodišnjoj karijeri.

Na prijemu nagrade za svoj monumentalni roman, Vilisova je istakla da ga je pisala osam godina, te se zahvalila ćerki za veliku podršku, kao i čitalačkoj publici na svim lepim stvarima koje joj je pružila tokom dugog niza godina pisanja.

Hugo nagrada je ove godine dodeljena u petnaest različitih kategorija. Pored romana o putovanju kroz vreme Koni Vilis, Hugom su nagrađeni sledeći prozni radovi: novela “The Lifecycle of Software Objects” Teda Čianga, noveleta “The Emperor of Mars” Alena Stila i kratka priča “For Want of a Nail” Meri Robinet Koval.

Izbor laureata vrši celokupno članstvo Svetskog društva za naučnu fantastiku, a nagrada se dodeljuje svake godine tokom trajanja Svetske konvencije. Nagrada nosi ime po Hugu Gernšbaku, osnivaču magazina “Amazing Stories” i dodeljuje se od 1955. godine.

Uz ceremoniju proglašenja dobitnika Hugo nagrada, tradicionalno je održana i dodela nagrade “Džon V. Kembel” za najboljeg mladog pisca fantastike. Ovu laskavu titulu ove godine je osvojio Lev Grosman.