Stevan Šarčević i Darko Savić - Kolevkine hronike

”Kolevkine hronike” – EF/SF saga Stevana Šarčevića i Darka Savića

Tokom marta ove godine u izdanju Argus Books & Magazines, iz štampe bi trebalo da izađe roman „Kolevkine hronike“ Stevana Šarčevića i Darka Savića. Reč je o delu u kome se naučna fantastika prepliće sa epskom fantastikom baziranom na srpskoj i slovenskoj mitologiji prepunoj bića poput rusalki, samovila, krvopija, vanuka – vukodlaka…

Svet je nakon nuklearnog holokausta doslovno vraćen u srednji vek, ali pre uništenja zemaljske civilizacije, više generacijskih svemirskih brodova otposlato je u nepoznato.

Roman otvara suočavanje hiljadugodišnjeg feudalnog carstva sastavljenog od trinaest kraljevstava sa mračnim vremenima i nagoveštajima ispunjenja drevnog proročanstva iz „Knjige Predaka“ o njegovoj potpunoj propasti. Najstrašnija najezda varvara koju je Carstvo ikada doživelo, upravo je u toku na severu, ali to nije najveći izazov s kojim se suočavaju vladari. Unutar samog Carstva, mrtvi ustaju i kreću u lov na ljude, a sveopšti haos na ruku ide onima koji odavno planiraju prevrat.

I dok na Zemlji i u hiljadugodišnjem Carstvu traje bespoštedni rat, tehnološki napredni pripadnici ljudske vrste čiji su preci napustili planetu uoči nuklearnog rata, pronalaze način da svoje duše pošalju na Zemlju (odnosno, Kolevku, kako je oni sami nazivaju) i na taj način upletu se u tamošnja dešavanja. Ipak, i pored toga što su tehnološki napredovali gotovo do savršenstva, pripadnici ljudskog roda i dalje nisu imuni na zavere, tajne operacije i zakulisane radnje.

Stevan Šarčević rođen je u Subotici 1962. godine gde živi i radi. Zastupljen je u brojnim zbirkama priča, štampanim i elektronskim časopisima. Sarađivao je sa Milivojem Anđelkovićem na projektu „Naseljavanje Viz@ntije“, autor je zbirke poezije „Na tragu svetlosti“ (2013), ko-autor je romana „Sam, ispod šljive“ (2013), autor romana „Kaurinova kletva“ (2013) i zbirke priča „Dolazak tame“ (2014).

Darko Savić je rođen 1984. godine u Zvorniku. Od rane mladosti, ljubitelj je dela Isaka Asimova, Artura Klarka, Filipa K. Dika i drugih velikana naučne fantastike. Prve literarne korake načinio je u okviru književne radionice Znak Sagite. Njegov književni opus čine uglavnom kratke priče. Roman „Kolevkine hronike“ njegov je prvenac i čini krunu dosadašnjeg rada.