Gospodari vremena

Naučnopopularna tribina ’’Ko su gospodari vremena’’ u SKC-u

Ljudi koji su donedavno stajali iza Centra za promociju nauke i časopisa Elementi, i dali veliki doprinos da nauka dobije mnogo više pažnje i prostora kako u domaćim medijima tako i u društvu, nastavljaju svoju vrednu misiju, ali sada preko projekta Nauka kroz priče. Zahvaljujući njima, naučnopopularna tribina se ponovo vraća u Studentski kulturni centar.

U organizaciji Instituta za fiziku u Beogradu, u okviru inicijative Nauka kroz priče, u četvrtak 18. oktobra (19h) u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48, Beograd) biće upriličena tribina pod nazivom „Ko su gospodari vremena“.

Na tribini govore: dr Aleksandar Bogojević, fizičar i direktor Instituta za fiziku u Beogradu, dr Miloš Arsenijević, filozof i autor više knjiga o vremenu, dr Sofija Stefanović, arheolog i dobitnica prvog EFC granta u Srbiji, i dr Olivera Tošković, psiholog. Moderator tribine je Slobodan Bubnjević, kourednik Nauke kroz priče.

Učesnici tribine će govoriti o najvećoj misteriji modernih nauka. Naime, nova knjiga uglednog italijanskog fizičara Karla Rovelija The Order of Time izaziva pažnju čitalaca širom sveta, a autor već nosi nadimak novi Hoking. Kroz zanimljiva razmišljanja o vremenu, Roveli otkriva zapostavljenu tajnu – da je vreme poslednja velika nerešena misterija savremene nauke.

Biće ponuđeni odgovori na brojna pitanja, kao što su: da li fizičari danas drugačije shvataju vreme nego u prošlosti; šta je vreme u filozofiji; da li je vreme samo psihološka iluzija, šta je njegova topologija, šta metrika i kako gledamo u prošlost i u budućnost; šta je vreme u modernoj nauci; šta je vreme za vas?

„Ko su gospodari vremena“ prva je u nizu tribina koje će Nauka kroz priče organizovati jednom mesečno u SKC-u. Ulaz je slobodan.

I ovoga puta očekuje se odlična poseta - Nauka kroz priče
I ovoga puta očekuje se odlična poseta – Nauka kroz priče