Knjiga odraza - Miloš Mihailović

KNJIGA ODRAZA – zbirka priča Miloša Mihailovića

Podelite sadržaj:

Udruženje Autostoperski vodič kroz fantastiku objavilo je zbirku priča Knjiga odraza talentovanog mladog pisca fantastike Miloša Mihailovića.

Zbirku čini dvanaest pripovesti pisanih u ključu horora i fantastike, od kojih je određeni broj već objavljen u različitim regionalnim zbirkama i časopisima (Refesticon, Marsonic, Fantasticon, UBIQ, Nova Galaksija).

Priče u zbirci su poređane tako da slede određene autorove konceptualne zamisli. Prvih šest priča koje bi mogle da se klasifikuju kao kosmički horor („Anatomija numinoznog“, „Moskovljanin“, „Žuta gospođa“, „Babalon“, „Viktorija“ i „Karneval zmaja“) pripadaju vencu priča o Labrisu (ili Svegradu) „gradu“ koji postoji van naše dimenzije, odnosno predstavlja svojevrsnu platonovsku ideju grada u kome se spajaju svi postojeći gradovi. Poseduje određenu vrstu svesti koja se čoveku čini vanzemaljskom, i oni koji uspevaju da stupe u kontakt sa njim – gube razum.

Knjiga odraza - Miloš Mihailović
KNJIGA ODRAZA – Miloš Mihailović

Slede dve priče koje se tematski i motivski dotiču srednjeg veka („Ruho ognjevito“ i „Jedno“), zatim dve priče iz žanra epske fantastike („Vapaj jelenu“ i „Graditelj“), a zbirku zaokružuju „Srce soli“ i „Harlekin“ koje pripadaju fantastici u širem smislu.

Među pričama postoje različite poveznice koje čine da se tematske celine prelivaju jedna u drugu. Sve priče su ilustrovane radovima Milijane Tadin.

Pogovor pod naslovom „Izvlačenje rukopisa iz životne vatre“ potpisala je urednica Marija Nenezić.

Knjiga odraza dostupna je u Laguninim klubovima čitalaca, Delfi knjižarama i sajtu izdavača.

Miloš Mihailović rođen je 1998. godine u Beogradu. Studira srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bavi se pisanjem proze i poezije. Urednik je u IK Zlatna gora. Kratke priče objavljuje u časopisima Ubiq i Nova Galaksija. Autor je dva romana: Zeon (2013) i Ereja (2015). Dobitnik je nagrada „Golubić Gran Pri“ (2014),  „Natalija-Natka Ćatović“ (2015), prve nagrade na konkursu časopisa „Ulaznica“ za esej (2018), druge nagrade „Marko Martinović Car“ za kratku priču, kao i više nagrada za poeziju. Prevođen je na rumunski i rusinski jezik.