Kijanu Rivs

Kijanu Rivs o svojoj privrženosti naučnoj i epskoj fantastici

Kijanu Rivs jedna od najvećih holivudskih zvezda današnjice, u nedavnom intervjuu za BBC, govorio je o razlozima zašto voli naučnu fantastiku.

Filmska karijera Kijanu Rivsa naročito je zanimljiva zbog činjenice da se slavni glumac oprobao u gotovo svim žanrovima. Ipak, svojim rolama u SF ostvarenjima poput onih u filmovima Džoni Mnemonik, Matriks, Tamno skeniranje, Lančana reakcija i Replike obezbedio je oreol kultnog glumca naučnofantastičnih filmova.

U navedenom intervjuu, 56-ogodišnji glumac pokušao je da objasni zašto ga neprestano od najranije mladosti privlače filmovi fantastike.

„Da, uvek sam razmišljao o budućnosti odrastajući uz Vilijema Gibsona i Neuromansera, čitajući Filipa K. Dika, čak i Autostoperskog vodiča kroz galaksiju. Uživao sam u filmovima kao što su Drumski ratnik, Pobesneli Maks, Blejd Raner, pa čak i Planeta majmuna, čitajući Gospodara Prstenova, istražujući epsku i naučnu fantastiku… Ne znam, samo osećam da su motivi koji se javljaju u ovim delima najčešće u službi ispitivanja sveta u kome živimo. Imao sam želju da učestvujem u tim pričama koje su mi podarile mogućnost eskapizma, ali ujedno pomogle da definišem svet koji me okružuje i steknem moć njegovog tumačenja“, rekao je Kijanu Rivs.

Kijanu Rivs
Kijanu Rivs

Možda se iz istog razloga slavni glumac priključio projektu Cyberpunk 2077, pozajmivši lik i glas jednom od veoma važnih likova te gromoglasno najavljivane video-igre.

Ljubitelji filmske umetnosti i serijala Matriks, gledaće ga i u četvrtom delu planetarno popularne franšize u ulozi Nea. Snimanje tog filma završeno je prošlog meseca, a premijera je najavljena za decembar 2021. godine.