Adnadin Jašarević

Jašarević o značaju regionalnih festivala fantastične književnosti

Adnadin JašarevićLokalni emiter Radio Bijelo Polje pokrenuo je serijal emisija pod nazivom “Bestseler – Refesticon”, koji je posvećen prvom regionalnom Festivalu fantastične književnosti u Crnoj Gori “Refesticon”. Festival će se održati 10. 11. i 12. maja 2013. godine u Bijelom Polju, a u organizaciji upravo Radija Bijelo Polje.

U februarskom izdanju emisije “Bestseler – Refesticon”, emitovan je razgovor sa Adnadinom Jašarevićem, bosanskohercegovačkim književnikom, utemeljivačem prvog Festivala fantastične književnosti u BIH “Zekon”.

”Festivali poput ovog koji će se održati u Bijelom Polju, zapravo pokreću pitanje reafirmacije fantastične književnosti na Balkanu”, kazao je Jašarević.

“Ovo je podneblje gdje se susreću kulture, religije, mitologije. Imamo iza sebe ilirski mitos, slavenski, čak i germanski, keltski… Mi se, zapravo, bavimo svojom baštinom, a ispisujemo je na jedan popularniji način. Nije riječ samo o pukoj teoriji, nastojimo kroz priču koja je zabavna, avanturistička, fantastična, govoriti o našoj baštini, zaštititi je. Samom činjenicom da ovakvi festivali i godišnje zbirke priča koje mi objavljujemo, cirkulišu na potezu od Triglava,do Đevđelije, govori u prilog tome da smo mi kao pisci zainteresovani da stavimo tačku, na zanemarivanje fantastične književnosti, da se zabavimo baštinom ali i da pokažemo da mi poprilično toga na Balkanu baštinimo zajedno, zajedničkim nasljeđem”, istakao je Adnadin Jašarević u intervjuu za Radio Bijelo Polje.

“Refesticon” je projekat usmeren pre svega na poklonike epske fantastike, naučne fantastike i fantazije i obuhvata niz aktivnosti. Suorganizatori projekta su Festival fantastične književnosti “Zekon” (BiH), Festival fantastične književnosti – Pazin (Hrvatska) i sajt za promociju fantastične književnosti “Art-Anima” (Srbija).

Tokom trajanja “Refestikona” biće, između ostalog, predstavljena i zbirka odabranih priča pristiglih na regionalni literarni konkurs posvećen drevnim bogovima “Nevidbog”. Konkurs, u organizaciji Radija Bijelo Polje, otvoren je do 15. aprila, a učešće mogu uzeti svi koji pišu na srpskom, hrvatskom, bosanskom ili crnogorskom jeziku.