Rik Hautala - Mala braća

Horor roman “Mala braća” Rika Hautale uskoro u knjižarama

Mala braća - Rik HautalaIz izdavačke kuće “Paladin” stižu najave da će do kraja februara iz štampe izaći horor roman “Mala braća” Rika Hautale. Ovaj američki pisac indijanskog porekla gotovo da je nepoznat čitalačkoj publici u Srbiji, iako mu je prošle godine Udruženje horor pisaca (HWA) dodelilo ugledno priznanje “Brem Stoker” za životno delo. Knjiga “Mala braća” predstavlja prvi prevod nekog od Hautalinih dela na srpski jezik. 

Prošlo je pet godina otkad je Kip Hauard video kako mu majka umire u užasnim mukama usred kovitlaca “malih smeđih stvorenja”. Pet godina košmara i straha od mraka. Pet godina borbe da se izbori s onim što je sigurno bio samo plod njegove mašte…

Ali untsigahank – “mala braća” na jeziku Mikmak Indijanaca – nisu proizvod mašte. Grozna šumska bića koja se svakih pet godina hrane ljudskim mesom, mala braća, spremaju se da ponovo izađu iz podzemlja na površinu. I ovaj put, dečak koji je prisustvovao njihovoj prethodnoj gozbi neće imati kuda da pobegne.

Rik Hautala je objavio više od trideset knjiga horor proze, a priče su mu se pojavljivale u američkim i međunarodnim antologijama i časopisima. Roman “Mala braća” je njegovo najpopularnije delo, najzaslužnije za to što je Hautala 2012. godine dobio od Udruženja horor pisaca nagradu “Brem Stoker” za životno delo.

Diplomirao je na Univerzitetu države Mejn u gradu Oronu i magistrirao na engleskoj književnosti. Živi u južnom Mejnu sa spisateljicom Holi Njuštajn. Često ga pominju kao “drugog pisca horora iz Mejna” (pored, naravno, Stivena Kinga).