Svetovi i junaci - srpsko pozorišno stvaralaštvo za decu

Izložba lutaka inspirisanih književnošću za decu

Svetovi i junaci - srpsko pozorišno stvaralaštvo za decuU Dečjem kulturnom centru Beograda do 28. februara gostuje izložba pod nazivom “Svetovi i junaci – srpsko pozorišno stvaralaštvo za decu”. U okviru projekta Evropske komisije “Lutkarska nomadska akademija 3” izložbu lutaka ostvarili su Pozorišni muzej Vojvodine, Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici i Mini-teatar iz Ljubljane – javlja RTS.

Lutke, kostimi, skice, fotografije i rekviziti svedoče o lutkarskim i dramskim ostvarenjima inspirisanim književnošću za decu, bajkama i folklornim nasleđem celog sveta u poslednjih 50 godina, a izrađene su za scene lutkarskih pozorišta u Srbiji i Republici Srpskoj.

Jedan od motiva nastanka izložbe je da se prvi put na jednom mestu sakupi građa koja svedoči o postojanju lutkarskih pozorišta u našoj zemlji.

“Ja sam obilazila sva pozorišta u Srbiji da bih sakupila ove eksponate. Ljudi su se savijali, ulazili kroz rupe ispod pozornica, čistili lutke od vlage u propalim fundusima onih pozorišta koja to imaju. Dakle ne postoji mesto u Srbiji gde se ova građa čuva i Pozorišni muzej Vojvodine ima u planu da osnuje prvu lutkarsku umetničku zbirku u Srbiji”, kaže Ljiljana Dinić, autor izložbe.

Direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine Zoran Maksimović kaže da je lutkarstvo skrajnuto, ne postoji u obrazovnom sistemu uopšte, kao ni pedagogija lutkarstva kao nastavni predmet.

“Sve su to veliki problemi koji su nas podstakli da se bavimo ovom temom i vidimo ovo kao zaista vid jedne naše misije”, ističe Maksimović.

Izložba je do sada gostovala u Ljubljani, Zagrebu, Subotici. Posle Beograda videće je publika u Šidu, a zatim putuje u Rumuniju. U sklopu izložbe za decu su organizovane i radionice u kojima sami mogu da se oprobaju u pravljenju lutaka.