Milorad Pavić - Poslednja priča

Izabrana dela Milorada Pavića u deset knjiga

Milorad Pavić - Poslednja pričaIzdavačka kuća “Vulkan” je za Sajam knjiga u Beogradu 2014. objavila Izabrana dela Milorada Pavića u 10 knjiga. Izdanje je dostupno u broširanom povezu i kao komplet u koži. Urednik izdanja, prof.dr Aleksandar Jerkov, odlučio se da objavi pet zbirki priča pod naslovom: “Beogradske priče”, “Mediteranske priče”, “Mali je svet”, “Srpske priče” i “Poslednja priča”; kao i romane “Hazarski rečnik”, “Predeo slikan čajem”, “Unutrašnja stranu vetra”, “Unikat” i “Poslednja ljubav u Carigradu” (jednotomno), “Drugo telo” i “Veštački mladež” (jednotomno).

U ovom izdavačkom poduhvatu učestvovao je i Legat Milorada Pavića (Jasmina Mihajlović). Neobični dizajn korica za broš izdanje uradio je Nebojša Zorić, dok se o „starinskoj“ opremi kožnog poveza bavio Dejan Jovanović. 

Izabrana dela Milorada Pavića karakteriše prvo objavljivanje “Posledenje priče” ovog autora, pisano pred smrt. Priča je objavljena u istoimenoj zbirci. Takođe, urednik se odlučio da objedini neke romane, tako da su “Unikat” i “Poslednja ljubav u Carigradu”, romani neobične forme štampani u jednoj knjizi, dok je u slučaju “Drugog tela” i “Veštačkog mladeža”, Aleksandar Jerkov odlučio da jednotomno objavi poslednje romane ovog znamenitog srpskog pisca.

Sabrana ili Izabrana dela Milorada Pavića izašla za života autora u izdanju “Prosvete” (1990) i izdavačke kuće “Draganić” (1996). U Rusiji su izdavači izabranih dela bile petrogradske “Azbuka” i “Amfora”. Na engleskom se Pavićeva izabrana dela mogu naći u elektronskoj formi na “Amazon Kindlu”.