Ivo Andrić ispred Tolkina

Nedavno je švedski novinar Andreas Ekstrom otkrio da je Tolkinov roman “Gospodar prstenova” 1961. godine odbijen iz konkurencije za Nobelovu nagradu kao drugorazredna proza.

Jedan od članova žirija, Anders Osterling, tada je o “Gospodaru prstenova” napisao: “Tolkinova proza ne može ni na koji način biti dostojna najkvalitetnije naracije”.

Godinama kasnije “Gospodar prstenova” je stekao veliku slavu. Do sada je prodato preko 150 miliona primeraka ove knjige širom sveta, prema njoj su snimani filmovi, a proglašena je i omiljenom knjigom u Velikoj Britaniji.

“Privatno se više od pet godina bavim istraživanjem dodele nagrada i ovo je prvi put da sam video Tolkinovo ime među predloženim kandidatima. Danas ima oko 300 predloga godišnje, ali pre pola veka njihov broj kretao se oko 50. I niko nije mogao ni da pretpostavi ko je pobedio”, naveo je Ekstrom.

Tolkina je 1961. godine za Nobelovu nagradu predložio njegov dugogodišnji prijatelj, pisac “Letopisa Narnije”, K.S. Luis. Ipak, najprestižniju književnu nagradu te godine je dobio Ivo Andrić za roman “Na Drini ćuprija”, kojim je, prema obrazloženju članova Švedske kraljevske akademije, uspešno oblikovao motive i ljudske sudbine iz istorije svoje zemlje.