Istorija magije u Severnoj Americi

Dž.K. Rouling objavila ”Istoriju magije u Severnoj Americi”

Tokom protekla četiri dana, od 08. do 11. marta, Dž. K. Rouling je na sajtu pottermore.com objavila četvorodelni serijal kratkih priča pod nazivom „Istorija magije u Severnoj Americi“.

Serija priča povezana je sa bioskopskim „prednastavkom“ priče o Hariju Poteru: „Fantastične zveri i gde ih naći“ (Fantastic Beasts and Where to Find Them), čija je premijera zakazana za 18. novembar. A ovim kratkim proznim ostvarenjima, Roulingova je proširila magični svet Harija Potera na drugu stranu Atlantika i otvorila jedno sasvim novo poglavlje, predstavljajući istoriju prisustva čarobnjaka na severnoameričkom tlu počev od četrnaestog veka pa sve do 20-ih godina prošlog veka u kojima je i smeštena radnja „Fantastičnih zveri“.

Priča „Četrnaesti vek – sedamnaesti vek“ koja čini uvodni deo serijala, govori gotovo akademskim tonom o načinu na koji su čarobnjaci iz Evrope otkrili Novi svet mnogo pre nego što su Normalci sproveli kolonizaciju kad su stigli brodovima. Čarobnjaci iz Evrope, Afrike i Amerike znali su jedni za druge i međusobno komunicirali još u srednjem veku. Autorka se osvrće na starosedelačka plemena u Severnoj Americi i na njihove pripadnike koji su vrlo lepo prihvatili čarobnjake zbog njihovih isceljivačkih veština i lovačkih sposobnosti.

Roulingova objašnjava i kako su američki čarobnjaci u to vreme bili znatno veštiji u pravljenju čarobnih napitaka nego njihova braća iz Evrope.