Ispunjena poslednja želja Terija Pračeta

Ispunjena poslednja želja Terija Pračeta

Nezavršene knjige preminulog britanskog pisca ser Terija Pračeta, najpoznatijeg po serijalu knjiga o uvrnutom Disksvetu, uništio je parni valjak, u skladu sa njegovom željom.

Želja mu je ispunjena u petak. Pračetov hard disk je pregazio stari parni valjak po imenu “Lord Džeriko” na Velikom dorsetskom sajmu parnih mašina, a uoči otvaranja izložbe o autorovom životu i delu, piše britanski “Gardijan” a prenosi agencija Beta.

Nil Gejmen, pisac i Pračetov bliski prijatelj i saradnik, rekao je za “Tajms” posle Pračetove smrti da je on želeo da “sve na čemu je radio u trenutku smrti bude zajedno sa kompjuterima izneto na sred puta i pregaženo parnim valjkom”.

Neki od ljubitelja njegovog dela su ipak bili iznenađeni da je Pračet čuvao svoje radove na starijem modelu hard diska.

Uništeni disk će biti jedan od eksponata na izložbi “Terry Pratchett: His World” koja će biti otvorena u Muzeju Solsberi i trajati od 16. septembra do 13. januara sledeće godine.

Pračet je prvi roman objavio 1971. a istorija Disksveta, ploče koja kroz svemir putuje na leđima četiri slona koji stoje na leđima kornjače, počela je 1983, romanom “Boja magije”.

Tokom 2007. otkrio je da boluje od Alchajmerove bolesti, nakon čega je postao aktivista za pravo na asistiranu smrt. O tome je držao dirljive govore i učestvovao u dokumentarnim emisijama.

Autor preko 70 romana, Pračet je nastavio da piše i objavljuje, sve više uz pomoć drugih, sve do smrti. Njegova dela su prodata u preko 85 miliona primeraka i prevedena na 37 jezika.

Titulu oficira Reda Britanske imperije je dobio 1998, a za doprinos u književnosti 2009. je proglašen za viteza. Nagradu svetske fantastike za životno delo dobio je 2010.

Umro je 12. marta 2015. u 66. godini. Posthumno objavljena knjiga “The Shepherd’s Crown” je poslednji roman o Disksvetu.

Uništeni disk će biti jedan od eksponata na izložbi "Terry Pratchett: His World"
Uništeni disk će biti jedan od eksponata na izložbi “Terry Pratchett: His World”