Gospodar prstenova - Soundtrack

”Gospodar prstenova” ima najbolju filmsku muziku svih vremena

Već šestu godinu zaredom muzika iz filmske trilogije „Gospodar prstenova” kompozitora Hauarda Šora našla se na prvom mestu godišnje liste najbolje filmske muzike svih vremena, po oceni slušalaca mreže „Klasik fm” – javlja Politika.

„Muzika je deo identiteta ta tri filma”, izjavio je za „Klasik fm” Ilajdža Vud, glumac koji je tumačio lik Froda Baginsa u trilogiji „Gospodar prstenova”.

Kompozitor koji je nagrađen Oskarima za muziku u prvom i završnom delu trilogije u režiji Pitera Džeksona – „Družina prstena” i „Povratak kralja” (koji je osvojio 11 statueta Američke filmske akademije među kojima i za najbolji film i režiju) potisnuo je jednog od najplodonosnijih kompozitora svih vremena – Džona Vilijamsa.

Njegova muzika iz „Šindlerove liste” u režiji Stivena Spilberga zauzela je drugo mesto, dok je na trećem mestu muzička potka Hansa Cimera iz epskog spektakla Ridlija Skota „Gladijator”.

Džon Vilijams je za „Šindlerovu listu” osvojio Oskara, kao i za „Ajkulu” (39. mesto) i „Ratove zvezda” koji su na četvrtom mestu liste originalne muzike pisane za film. Njegova orkestracija serijala o Hariju Poteru zauzela je sedmo mesto, a dve pozicije niže je muzika iz filma „Park iz doba jure”, dok je među 30 najboljih čak osam njegovih.

Peto i šesto mesto zauzeo je Džon Beri za rad na filmovima „Moja Afrika” u režiji Sidnija Polaka i „Ples sa vukovima” Kevina Kostnera. Enio Morikone je na osmom mestu sa muzikom za „Misiju” a deseti je Klaus Bedelt za „Pirate s Kariba: prokletstvo crnog bisera”.

LISTA NAJBOLJE FILMSKE MUZIKE
1. „Gospodar prstenova” trilogija, Hauard Šor
2. „Šindlerova lista”, Džon Vilijams
3. „Gladijator”, Hans Zimer
4. „Ratovi zvezda” serijal, Džon Vilijams
5. „Moja Afrika”, Džon Beri
6. „Ples sa vukovima”, Džon Beri
7. „Hari Poter” serijal, Džon Vilijams
8. „Misija”, Enio Morikone
9. „Park iz doba jure”, Džon Vilijams
10. „Pirati s Kariba: prokletstvo crnog bisera”, Klaus Bedelt

Sve muzičke numere iz filmske trilogije „Gospodar prstenova” možete preslušati na YouTube snimku koji vam nudimo ispod: