Goran Skrobonja

Goran Skrobonja na “Vampirskoj noći” u Istri

Goran SkrobonjaBeogradski pisac fantastike, prevodilac i izdavač Goran Skrobonja u subotu 16. marta 2013. godine (21h) gostuje u kafiću “Vampire” u istarskom mestu Kringa gde će u okviru književne večeri posvećene horor literaturi “Vampirska noć” predstaviti svoj stvaralački rad.

Skrobonja je, kao prošlogodišnji laureat nagrade “Jure Grando”, od početka marta na tronedeljnom stipendijskom boravku u Kringi. Nagrada “Jure Grando”, nazvana prema poznatom istarskom vampiru, namenjena je isključivo piscima horora, a Goran Skrobonja je jedan od najznačajnijih autora ovog žanra u Srbiji i regionu. 

Pored niza priča u časopisima, fanzinima i zbornicima, objavio je autorske zbirke horor priča “Od šapata do vriska”, “Tihi gradovi”, “Šilom u čelo”, horor roman “Nakot”, i roman alternativne istorije “Čovek koji je ubio Teslu”.

U svojoj izdavačkoj kući “Paladin”, Skrobonja objavljuje moderne svetske klasike horora i naučne fantastike, ali i zbornike žanrovskih priča autora iz regiona, među kojima su najnovija izdanja dve antologije – “U znaku vampirice” i “U znaku vampira” – zasebne muška i ženska zbirka vampirskih priča.

Tokom svog boravka u Kringi Skrobonja radi na novom romanu, a to će biti svojevrsni prednastavak romana “Čovek koji je ubio Teslu”, ponovo uz malo “pomerenu” konstrukciju istorijskih tokova i uz uplitanje mnogih poznatih ličnosti s prelaza 19. u 20. vek.

Pored gostovanja u kafiću “Vampire”, Skrobonju tokom boravka u Istri očekuju i gostovanja u Klubu Društva hrvatskih književnika u Puli (20. marta) i na konvenciji fantastike “Istrakon” u Pazinu (23. marta).