”Flaš Gordon i Džim iz Džungle” premijerno na Salonu stripa

Četrdeset godina pre „Zvezdanih ratova“ i četiri godine pre nego što su nastali superheroji, objavljena je prva epizoda stripa „Flaš Gordon“ koji će dotada neviđenom snagom uvesti čitaoce u svoj vizuelno i narativno raskošan naučnofantastični milje i postati jedan od najuticajnijih simbola savremene pop kulture.

Prva epizoda „Flaša Gordona“ objavljena je 07. januara 1934. godine. Zamišljen kao serijal koji će biti pandan tada izuzetno popularnim avanturističkim SF stripovima o Baku Rodžersu, serijal o Flašu Gordonu već uvodnim epizodama stiče veliki broj poklonika. Već 1936. godine urađena je prva adaptacija za filmsko platno, a do kraja 30-ih godina štampano je preko 50 miliona primeraka u osam zemalja sveta. Rejmonds je na stripu radio do 1944. godine, da bi ga kasnije nasledili Ostin Brigs, Mek Reboj, Oen Beri i Al Vilijemson.

Izdavačka kuća „Čarobna knjiga“ će u narednom periodu predstaviti celokupni desetogodišnji rad (1934-1944) Aleksa Rejmonda na ovom stripu, objavljujući luksuzni šestotomni komplet stripova „Flaš Gordon“ uz koji će ići i Rejmondovi stripovi iz istog perioda o Džimu iz Džungle. Strip epizode će biti objavljivane unutar tvrdokoričenih, luksuznih izdanja štampanih u punom koloru, obogaćenih brojnim pratećim tekstovima.

Zahvaljujući ovim izdanjima, oba strip serijala će se na našem tržištu po prvi put pojaviti u originalnom koloritu, na vrhunski restauriranim tablama neprevaziđenog majstora devete umetnosti.

Prva dva toma, koji donose epizode izvorno objavljene u periodu između 1934. i 1935, odnosno, 1935. i 1937. godine, premijerno će biti predstavljena na 13. Međunarodnom salonu stripa u Beogradu, koji se od 24. do 27. septembra održava u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra.

Flaš Gordon i Džim iz Džungle vol.1
Flaš Gordon i Džim iz Džungle vol.1
Flaš Gordon i Džim iz Džungle vol.2
Flaš Gordon i Džim iz Džungle vol.2