Tolkindan

Film o Tolkinu – poznata glumačka postavka i datum premijere

Već smo pisali da kompanija Fox Searchlight priprema biografski film o mladosti Džona R.R. Tolkina.

Od ranije je poznato da se film Tolkien snima pod rediteljskom palicom finskog sineaste Domea Karukoskog na osnovu scenarija koji potpisuju Stiven Berezford Dejvid Glison. A nedavno je otkriveno kojim glumcima su dodeljene najvažnije uloge.

Naslovnu ulogu tumači Nikolas Holt. Glumici Lili Kolins poverena je uloga piščeve prve ljubavi i kasnije supruge, Edit Bret, koja je poslužila kao inspiracija za lik vilenjačke princeze Lutjene iz sage Gospodar prstenova.

Poznati irski glumac Kolm Mini oživeće lik jedne od ključnih figura u Tolkinovom životu, oca Frensisa Morgana, sveštenika iz Birmingemskog oratorijuma.

Dok Kreg Roberts igra Sema, Tolkinovog bliskog prijatelja iz zastrašujućeg perioda provedenog na ratištima u Francuskoj tokom Prvog svetskog rata, a prema kome je nastao lik hobita Semvajza Gemdžija.

Film Tolkien će prikazivati piščevu mladost i odrastanje, njegove školske dane, sklapanje prijateljstava, pronalaženje ljubavi i umetničke inspiracije unutar školske grupe svojevrsnih izopštenika, kao i piščevo učešće u Prvom svetskom ratu.

Premijera filma zakazana je za 10. maj 2019. godine.

Nikolas Holt kao Tolkin
Nikolas Holt kao mladi Tolkin