Robert Hauard - Feniks na maču

FENIKS NA MAČU – treća knjiga odabranih priča o Konanu

Izdavačka kuća Strahor objavila je zbirku priča Feniks na maču, koja predstavlja treću od pet planiranih knjiga sa odabranim delima Roberta E. Hauarda o legendarnom junaku Konanu Simerijancu.

U knjizi je sabrano sedam klasičnih pripovedaka o Konanovim pustolovinama, od dana kada je gusario zajedno sa razbojnicima s Barakanskih ostrva i vremena koje je proveo kao plaćenik u vojskama vladara Hiborijanske ere, do spletki i zavera koje su protiv njega kovali pretendenti na presto i crni magovi kako bi od njega preoteli krunu kralja Akvilonije.

Zbirku otvara naslovna i, ujedno, prva napisana priča o Konanu „Feniks na maču“ iz 1932. godine, a tu su još: „Kći ledenog džina“ (1934), „Crni kolos“ (1933), „Zdenac crnog bića“ (1933), „Gvozdene senke na mesečini“ (1934), „Skerletna citadela (1933), „Slonova kula“ (1933).

Sve priče zastupljene u knjizi preveo je Goran Skrobonja. Naslovnu i unutrašnje ilustracije uradio je Zoran Jovičić, dok je mapa na poslednjoj unutrašnjoj korici delo Dražena Kovačevića.

Robert E. Hauard rođen je 22. januara 1906. godine u Kros Plejnsu, Teksas. Bio je američki pisac palp literature raznolike žanrovske orijentacije – od epske fantastike, horora, istorijske fikcije i vesterna, pa do detektivske proze i priča o boksu. Serijalom priča o Konanu ustanovio je jedan od ključnih podžanrova epske fantastike – mač i magiju.

FENIKS NA MAČU – Robert E. Hauard