NIN-ova nagrada

Fantastika u izboru za NIN-ovu nagradu

NIN-ova nagrada za najbolji roman godineNa konkurs za NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2014. godini do sada je pristiglo 150 naslova koji ispunjavaju uslove da se takmiče za prestižno književno priznanje.

Među njima su i dela iz domena fantastike koja smo predstavili na sajtu Art-Anima: “Itika Jeropolitika@VUK” Save Damjanova, “Slobodanida” Bobana Kneževića, “Poslednji grad” Nebojše Petkovića, “Kaurinova kletva” Stevana Šarčevića, “Zavodnik” Dejana Ognjanovića i “Vrata sumraka” Mladena Jakovljevića.

Interesantno je da se među delima koja ispunjavaju uslove konkursa, našla i grafička novela “Korporativni pandemonijum” Zorana Penevskog i Aleksandra Zolotića. Ovakva odluka žirija NIN-ove nagrade, može da znači uspostavljanje novog pristupa u sagledavanju forme grafičke novele, koja na zapadu već duži niz godina ima status literarnog dela.

Žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsednica), Mića Vujičić, Božo Koprivica, Mihajlo Pantić i Jasmina Vrbavac uzeće u razmatranje i romane koji budu pristigli do 31. decembra, kada je poslednji dan za prijavljivanje.

Prvi presek, odnosno, širi izbor, žiri će objaviti u novogodišnjem broju NIN-a, nakon čega slede uži i najuži izbor. Dobitnik nagrade biće proglašen 19. januara 2015. godine.