Evropski zombi film

U subotu 12. novembra 2011. godine u 19 časova u Domu omladine Beograda (Makedonska 22, I sprat) biće održano predavanje “Evropski zombi film”.

Ovo predavanje je treće, koje u okviru ciklusa “Zombi na filmu”, u Domu omladine Beograda drži Đorđe Bajić, filmski kritičar, teoretičar i pisac prvog srpskog romana o zombijima “Ostrvo prokletih” (2010).

Posle velikog komercijalnog uspeha prva dva Romerova filma o živim mrtvacima, Evropu počinje da trese zombi-manija. Među uspešne epigone ubrajaju se španski filmovi “Grobnice slepih mrtvaca” (1971) i “Doručak u mančesterskoj mrtvačnici” (1974).

Krajem sedamdesetih-početkom osamdesetih Lučio Fulči snima tri popularna filma ove tematike – “Zombi” (1979), “Grad živih mrtvaca” (1980) i “The Beyond” (1981). Tokom osamdesetih, trend se nastavlja treš naslovima kao što su “Zombi holokaust”, “Pakao živih mrtvaca”, “Zombi 2”, “Košmarni grad” i “Noći terora”. Evropski zombiji doživljavaju preporod zahvaljujući filmu “Dellamorte Dellamore” (1994), a prošle godine i Srbija je dobila svoj prvi dugometražni zombi filma – “Zonu mrtvih”.

Đorđe Bajić je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu 2003. godine na grupi Srpska književnost i jezik. Iste godine upisuje magistraske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, grupa Teorija umetnosti i medija. Magistarsku tezu “Noir vs neo-noir: transformacija i mutacija vrste (na primeru Poverljivo iz L.A.) ” odbranio je 2007. godine. Radove iz oblasti teorije književnosti i filma objavio je u časopisima TkH i 3+4. Recenzije i tekstove iz oblasti popularne kulture publikovao je u časopisima XZ, Hi-Files, E-magazin, Huper, Pressing… Od 2007. godine piše za web magazin Popboks. Njegov esej “Srpski krimi film: Ubistvo na podmukao i na svirep način i iz niskih pobuda Živorada Žike Mitrovića” uvršten je u zbornik “Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma” koji je 2008. godine objavila izdavačka kuća Clio.