Edgar Alan Po - Život iz jednog čitanja

”Edgar Alan Po – Život iz jednog čitanja” Pitera Akrojda

Izdavačka kuća Clio, nedavno je objavila biografiju Edgara Alana Poa jednog od najznačajnijih predstavnika američke književnosti i začetnika savremene fantastike. Knjigu pod nazivom „Edgar Alan Po – Život iz jednog čitanja“ napisao je engleski pisac i publicista Piter Akrojd.

Edgar Alan Po u mladosti je služio kao vojnik, a književnu karijeru započeo je stihovima po ugledu na Bajrona. Uskoro se opredelio za prozu, odabravši kao svoj žanr melodramu sa elementima horora, prva koja je postigla uspeh bila je „Pad kuće Ašer“. Postavši glavni urednik časopisa Southern Literary Messenger ojačao je svoj uticaj na književnoj sceni.

Biografija koju piše Piter Akrojd počinje sagledavanjem šest poslednjih dana Poovog života. Niko ne zna šta se dogodilo od momenta kada su ga prijatelji ispratili na parobrod u Baltimoru do smrti šest dana kasnije u jednoj lokalnoj kafani. Sjaj genija i ugled pisca vizionara mešao se sa ponorima siromaštva, alkoholizma i gubitaka najdražih osoba koje je odnosila tuberkuloza.

Svojim književnim delom Edgar Alan Po predstavlja preteču moderne fantastike, psihološke drame i detektivske priče. Pesnik Tenison rekao je za njega da je “predstavljao najoriginalniji um Amerike”. Biografija Pitera Akrojda stavlja akcenat na Poovo gotovo tragično detinjstvo, sa majkom putujućom glumicom koja je rano preminula, tvrdeći da je nesrećni pisac pronašao svoju porodicu u književnosti, ne toliko svoga doba koliko one koja će tek biti napisana u dvadesetom veku, vraćajući stalno pogled na delo pisca kome savremenici nisu odali zasluženo priznanje.

Piter Akrojd pisac i publicista rođen je 1949. godine. Već sa devet godina napisao je svoju prvu dramu, kasnije se školovao na Kembridžu i Jejlu. Od 1973. do 1977. radio je za časopis „The Spectator“, da bi ga kasnije i uređivao. Ispočetka je pisao poeziju, kasnije se opredelio za prozu, pri čemu mu je omiljeni motiv bila istorija, naročito istorija engleske književnosti i umetnosti. Njegovo najpoznatije djelo je „London: The Biography“, knjiga posvećena njegovom gradu koja je adaptirana u igrano-dokumentarnu seriju za BBC. Osim po njoj, Akrojd je zapažen i po seriji istorijskih knjiga namenjenih mladima. U ediciji „Gral“, 1999. godine objavljen je njegov roman „Testament Oskara Vajlda“.