Sergej Lukjanjenko

List Danas objavio intervju sa Sergejom Lukjanjenkom

U vikend izdanju lista Danas (31.10./01.11), objavljen je intervju sa ruskim piscem Sergejom Lukjanjenkom − autorom šestodelnog serijala „Noćna straža“ − koji je od 28. do 30. oktobra 2015. godine bio gost Beogradskog sajma knjiga i izdavačke kuće Vulkan.

Ovde prenosimo deo intervjua pod naslovom „Sergej Lukjanjenko: Moji čarobnjaci žive u običnom svetu“, koji je pripremila Marija Krtinić. Prevodilac je bila Ana Milićević.

Kako se u uvodnom delu članka ističe, Lukjanjenko je po obrazovanju psihijatar, ali je odustao od karijere u medicini zbog ljubavi prema pisanju.

„Izuzetno sam voleo knjige. Medicinu sam upisao jer su mi roditelji lekari. Već u vreme studija sam počeo da pišem i shvatio sam da zapravo time želim dalje da se bavim“, ističe pisac. Kako kaže, danas se ne kaje što je promenio karijeru vrlo brzo nakon diplomiranja.

„Čitao sam puno. Rusku klasiku pre svega, ali i drugu literaturu. Ipak, najviše me je privlačila naučna fantastika“, odgovara na pitanje kako se odlučio za fantastiku i nastavlja, „zašto menjati orijentaciju“.

Prema njegovim rečima, u ruskoj književnosti poznatoj po klasicima ima mesta za žanrovska dela. „I sami ruski klasici pisali su fantastiku, Aleksej Tolstoj, Gogolj, Bulgakov… možda sebe nisu smatrali piscima fantastike, ali to jeste obeležje njihove literature. Ne mislim da je važno da li pisac piše u okvirima žanra ili pripada nečemu drugom. Najvažnije je kako je knjiga napisana i ima li kvalitet“, objašnjava Lukjanjenko.

Na pitanje ima li razlike između ruske i američke SF/F književnosti, odgovara da je glavna razlika u tome što je američka literatura pre svega okrenuta zajednici, društvu, svetu u kojem junaci bivstvuju, dok je ruska književnost posvećena glavnom liku, junaku, pojedincu. Svet njegovih knjiga, kako ističe, ima veze sa savremenošću. Njegovi neobični junaci žive u savremenoj, postsovjetskoj Rusiji.

„Moje knjige govore o konkretnim vremenskim periodima. Jasno se može videti da Moskva iz prvih naslova nije ista kao u poslednjim knjigama. Iako govorim o čarobnjacima, u daljem planu postoje jasne asocijacije na modernu Rusiju. Ta veza sa savremenošću veoma je važna jer čitaocu pomaže da lakše razume događaje i da se poveže sa njima. Postoji ta razlika u načinu pripovedanja kad birate da li ćete stvoriti neobičnog junaka ili neobičan svet, odnosno običnog junaka u neobičnom svetu ili neobičnog junaka u običnom svetu. Ja sam se odlučio za čarobnjake koji žive u običnom svetu“, zaključuje pisac.