Džejn Jolen

Džejn Jolen dobitnica memorijalne nagrade ”Dejmon Najt”

Američko društvo pisaca fantastike (SFWA) imenovalo je Džejn Jolen za 33. dobitnika memorijalne Grand Master nagrade „Dejmon Najt“, koja se dodeljuje za životno delo u oblasti naučne ili epske fantastike.

Predsednica SFWA, Ket Rembo, u obrazloženju nagrade je navela da Jolen objedinjuje sve ono što čini jednog majstora fantastike: „Preko trista objavljenih knjiga, brojne nagrade i visok standard proze i pripovedanja čine je jednim od najvećih bogatstava književne fantastike.“

Džejn Jolen (1939) je objavila prvu knjigu „Pirates in Petticoats“ na svoj 22. rođendan. Od tada objavljuje romane za decu, mlade, ali i odrasle čitaoce, kao i kratke priče, slikovnice i poeziju. Osim što je plodan pisac, Džejn Jolen se istakla i kao urednik više antologija. Napisala je veliki broj bajki, zbog čega je od strane Njuzvika, proglašena „američkim Hansom Kristijanom Andersenom“.

Njene kratke priče objavljene su u više od deset zbirki priča, a kratkom storijom „Sister Emily’s Lightship“ osvojila je Nebula nagradu 1986. godine. Isto priznanje Džejn Jolen je dobila i za noveletu „Lost Girls“ 1997. godine.

U toku dosadašnje karijere, osvojila je i tri nagrade „Mythopoeic“ za dela „Cards of Grief“, „Briar Rose“ i „The Young Merlin Trilogy“. Dvostruka je dobitnica „Svetske nagrade za fantastiku“, prvo za urednički rad na antologiji „Favorite Folktales from Around the World“, a zatim i za životno delo.

Povodom nagrade „Dejmon Najt“, Džejn Jolen je izjavila: „Spoznaja da sam na istoj listi zajedno sa Isakom Asimovim, Andreom Nortonom i Ursulom Legvin, vrsta je šoka koji me tera da svaki dan pišem još bolje, da prepravljam, prerađujem i ponovo osmišljavam.“

Uručenje memorijalne nagrade „Dejmon Najt“ biće upriličeno tokom narednog Nebula vikenda, koji će se održati od 18. do 21. maja 2017. godine u Pitsburgu.