Izložba strip tabli Družine Dardaneli

Promocija drugog dela strip serijala ”Družina Dardaneli”

U četvrtak 07. aprila (19h) u Studentskom kulturnom centru biće održano otvaranje izložbe i promocija stripa „Družina Dardaneli – Zločin na svetskoj izložbi“ Pavla Zelića i Dragana Paunovića.

Otvaranje izložbe zakazano je za 19 časova u Srećnoj galeriji, dok će se razgovor o delu održati u 19.30 časova u Velikoj sali SKC-a. O stripu će govoriti scenarista Pavle Zelić, crtač Dragan Paunović i urednik Igor Marković.

U drugoj epizodi junaci iz srpske književnosti – Koštana, Hajduk Stanko, Jovanča Micić – moraće da reše zločin koji se dogodio 1900. u Parizu. Kako autor scenarija Pavle Zelić ističe, inspiracija za „Družinu Dardaneli“ potekla je od „Lige izuzetnih džentlmena“ Alana Mura, odnosno ideje da se junaci klasične srpske i evropske književnosti obrade u stripu kao grupa tajnih agenata koji se bore protiv istih takvih likova s druge strane i interesima moćnika čija su ovi produžena ruka. U ovom serijalu ponovo smo se upoznavali s Hajduk Stankom Janka Veselinovića, Koštanom Bore Stankovića, Tolstojevim Vronskim, Savom Savanovićem Glišića, Andrićevim Karađozom, Ćosićevim Vukašinom Katićem i, najzad, jazavcem (pred sudom) Petra Kočića.

Posle Jozefa K., Old Šeterhenda, dobrog vojnika Švejka i drugih, u novom albumu „Zločin na Svetskoj izložbi“ susrećemo se s Raskoljnikovim Dostojevskog, metamorfom Gregorom Samsom iz Kafkinog „Preobražaja“, monstrouznim Fantomom iz Opere Gastona Lerua i našim svetskim putnikom – Nušićevim Jovančom Micićem, u omažima literaturi koju smo voleli da čitamo (ili smo to pak morali u školi).

Milje ovih pripovesti je svet tehnoloških čuda, arhitektonskih ludorija i opšte iščašenosti u odnosu na poznatu prošlost, nadovezujući se na imaginaciju, ali i stvarne koncepte naučnika i vizionara, u kojem je (skoro) sve moguće. I gde bolje da se vrhunac takvog drugačijeg i boljeg društva prikaže nego na čuvenoj Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, kad se univerzum mašte preklapao s našim na predivne i neočekivane načine, kao i u „Orijent ekspresu“, koji u ovoj verziji – leti.

Družina Dardaneli
Pogled na unutrašnje stranice drugog dela strip serijala ”Družina Dardaneli”