Drakula Žorža Besa

DRAKULA Žorža Besa – majstorsko delo devete umetnosti

U izdanju Čarobne knjige objavljena je stripska adaptacija romana Drakula Brema Stokera u realizaciji francuskog strip autora Žorža Besa, koji nudi svoju viziju popularne priče, trudeći se, pritom, da ostane što verniji izvornom delu.

Na stranicama Stokerovog epistolarnog romana iz 1897. godine široka javnost po prvi put otkriva izuzetan lik Drakule, besmrtnog bića koje se hrani krvlju živih kako bi i njih pretvorilo u čudovišta. Iako Stoker nije izmislio figuru vampira, dao joj je savremeni oblik učinivši od Drakule ikonu i simbol koji su nadahnuli generacije drugih autora.

Žorž Bes, čuven po izuzetnom crtačkom umeću, u svom strip ostvarenju iz 1987. godine bira crno-belu tehniku kako bi dodatno istakao snagu svoje linije i delu dao prikladnu atmosferu jeze i užasa, prateći priču o Džonatanu Harkeru, Mini, profesoru Van Helsingu i drugima koji su se, sticajem raznih okolnosti, susreli sa dijaboličnim stvorenjem, nosferatuom, poznatim kao Vlad III Cepeš, odnosno grof Drakula.

Besov Drakula predstavlja delo virtuoza, u kom se jasno vidi da je njegov autor jedan od najboljih stripskih umetnika današnjice. Ovo ostvarenje svojevremeno je bilo uvršteno u službenu selekciju prestižnog međunarodnog strip festivala u Angulemu.

Prevod sa francuskog jezika uradila je Olja Petronić.

Žorž Bes je francuski autor stripova. Svoje ime izgradio je prvo u Skandinaviji i Sjedinjenim Državama. Od 1977. do 1987. crtao je Fantoma, a 1987. vraća se u Pariz, gde upoznaje Alehandra Žodorovskog, koji mu je ubrzo ponudio da ilustruje njegovu priču o Belom Lami. Zajedno potpisuju i druge značajne serijale: Anibal 5 i Juan Solo. Godine 1998. Bes objavljuje svoj prvi samostalni album, o čemu je dugo maštao: Escondida. Za njim dolaze i druga ostvarenja: Bobi, Péma Ling, Lééla et Krishna, Le Vampire de Bénarès, Incredible India.

Strip DRAKULA Žorža Besa