Dodeljene “Sfera” nagrade za 2011. godinu

Podelite sadržaj:

U okviru konvencije ljubitelja fantastike “Kontakt”, kojom su ove godine pod istim nazivom organizovane hrvatska konvencija “SFerakon” i evropska “Eurocon”, svečano je održana dodela “Sfera” nagrada hrvatskim autorima najkvalitetnijih naučnofantastičnih književnih i likovnih radova objavljenih tokom 2011. godine.

“Sfera” nagradu, koja se dodeljuje od 1981. godine, ove godine su dobili: Aleksandar Žiljak za kratku priču “Lesija, u daljini Heraklovi stupovi” (objavljenu u zbirci “Turističke priče”); Igor Rendić za priču “Jednom, negdje” (štampanu u 9. broju časopisa “Ubiq”); Franjo Janeš za roman “Formula za kaos”; Darko Macan za dečiji roman “Djed Mraz”; Milena Benini za esej “Divide et morere” (objavljenu u časopisu “Književna republika” #10-12); Zdenko Bašić za kolor ilustraciju u knjizi “Sjeverozapadni vjetar”; Želimir Košćević za životno ostvarenje.

Časopis “Književna republika” dobio je “Sfera” nagradu u posebnoj kategoriji za temat o Darku Suvinu, a u kategoriji “Protosfera”  nagrada je pripala Antoniji Mežnarić za prozno ostvarenje “Svakoj priči jednom mora doći kraj” objavljeno u zbirci “Laboratorij Fantastike 2”.