Frankenstein in Baghdad - Ahmed Saadawi

Dodeljena nagrada za arapsku književnu fantastiku

Frankenstein in Baghdad - Ahmed SaadawiNa Međunarodnom sajmu knjiga u Abu Dabiju, održanom od 30. aprila do 05. maja 2014, po sedmi put dodeljena je Međunarodna nagrada za arapsku fantastiku (International Prize for Arabic Fiction – IPAF).

Izuzetno vredno priznanje, koje laureatu donosi prevod nagrađenog književnog dela na engleski jezik i ček u vrednosti od 50.000 dolara, ove godine pripalo je Ahmedu Sadaviju za roman “Frankenstein in Baghdad”.

Reč je o romanu čija je priča smeštena u 2005. godini, kada Hadi Al-Atag sa ulica Bagdada skuplja delove tela nastradalih u eksplozijama i od njih stvara novo telo. Bestelesna duša oživljava njegovu tvorevinu i počinje da se sveti odgovornima za smrt ljudi od kojih je njeno telo sačinjeno.

U užem izboru za nagradu IPAF, bili su romani: “A Rare Blue Bird that Flies with Me” Jusufa Fadela, “The Journeys of Abdi, known as Son of Hamriya” Abdelrahima Labibija, “The Blue Elephant” Ahmeda Murada, “No Knives in this City’s Kitchens” Kaleda Kalifa i “Tashari” Inama Kačačija, a zanimljivo je da svi oni kao utešnu nagradu dobijaju po 10.000 dolara.

IPAF nagrada je osnovana radi podsticanja savremenog arapskog literarnog stvaralaštva i njegove promocije u regionu Bliskog istoka, ali i širom sveta. Nagradu podržavaju Fondacija Bukerove nagrade iz Londona i Direkcija za turizam i kulturu Abu Dabija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.