”Dnevnik noći” Tomasa Ligotija

Datum i vreme: Petak, 31. maj 2019, 20h
Mesto: Klub galerija Polet (Cetinjska 15, Beograd)
Učestvuju: Dejan Ognjanović i Nikola Vitković

U razgovoru o poetici i značaju američkog pisca Tomasa Ligotija, a povodom upravo izašle druge zbirke priča ovog autora na srpskom, učestvuju Dejan Ognjanović, urednik edicije „Poetika strave“ (Orfelin) i pisac pogovora ovoj knjizi, i Nikola Vitković, autor ilustracija za koricu i unutrašnjost knjige, koji će govoriti o Ligotijevom uticaju na njegov rad, o ikonografiji i motivima ovog pisca i o izazovu vizualizacije njegovog pomerenog, jezovitog sveta.

O UČESNICIMA

Dejan Ognjanović
Dejan Ognjanović

Dejan Ognjanović je pisac, filmski i književni kritičar, prevodilac, esejista. Objavio knjige Faustovski ekran (2006), U brdima, horori (2007), Studija strave (2008), Poetika horora (2014), Više od istine: Kadijević o Kadijeviću (2017), The Weird World of H.P. Lovecraft (2017) i Kult Gula (2019), i dva romana Naživo (2003; 2010) i Zavodnik (2014; 2015). Priredio antologiju H. F. Lavkrafta, Nekronomikon (2008; 2012; 2018). Urednik je edicije „Poetika strave“ u Orfelinu. Njegove priče su uvrštene u brojne domaće antologije. Stalni je saradnik vodećeg svetskog horor magazina Rue Morgue.

Nikola Vitković
Nikola Vitković

Nikola Vitković prve sci fi ilustracije objavio kao klinac krajem 80-ih u Emitoru. Devedesetih kao član strip grupe Momci objavljivao uzduž i popreko po fanzinskoj i strip sceni. Sa G. Rajšićem autor bio-sci-fi stripa Cruciform po kojem je nastala video igra Genesis Rising za DreamCatcher Interactive. Dvehiljaditih se pretežno bavio muzikom, često sa naučno fantastičnim temama. 2016. godine pod muzičkim pseudoimima Magma Trakt i Alone in Heaven objavio album Zardoz, kao reinterpretaciju uspomene na istoimeni SF klasik u formi elektronske simfonije. Ilustrovao Lavkrafta, Lotreamona i Ligotija.