Tribina: ”Sabrinina magija između feminizma i drugosti”

Datum i vreme: Subota, 01. jun 2019, 16.00h
Mesto: Klub galerija Polet (Cetinjska 15, Beograd)
Učestvuju: Milica Ulemek i Stefan Žarić. Moderira: Nađa Pavlica.

Serija Chilling Adventures of Sabrina (2018- ) inspirisana je istoimenim stripom autora Roberta Agire-Sakase (Roberto Aguirre – Sacasa) i Roberta Haka (Robert Hack) iz 2014. godine. Za razliku od serije iz devedesetih i animiranih serija (iz sedamdesetih i kraja devedesetih), aktuelna serija na drugačiji način prikazuje odrastanje neustrašive poluveštice tinejdžerke Sabrine.

Na tribini Sabrinina magija između feminizma i drugosti govoriće se o feminističkim i simboličnim, horor i gotičarskim elementima serije i stripa, kao i kostimu i modnim kodovima koji strukturiraju narativ o drugosti u likovima.

Dođite da zajedno pričamo o veštičarenju, a dress code slobodno možete uskladiti s temom razgovor. Molimo Vas da ipak ostavite Vaše familijare kod kuće, prostorije, nažalost, nisu pet friendly.

O UČESNICIMA

Milica Ulemek
Milica Ulemek

Milica Ulemek govoriće o Chilling Adventures of Sabrina, kao i stripu kojim je serija inspirisana. Nakon što je završila studije komperativne književnosti na Filološkom fakultetu i neuspešno aplicirala na Academy of Unseen Arts, počela je da se bavi književnom kritikom i ponosna je članica grupe mladih književnih kritičarki – Pobunjenih čitateljki. Ove godine pohađa i alternativni program u Centru za ženske studije u Beogradu, tako da će se osvrnuti i na feminističke aspekt serije.

Stefan Žarić
Stefan Žarić

Stefan Žarić, istoričar mode, stipendista londonske Asocijacije istoričara mode i IKOM-ovog Komiteta za Kostim, govoriće o transformativnoj moći kostima u seriji Sabrina i načinu na koji modni kodovi serije struktuiraju narativ o drugosti u likovima. Nakon studija komparativne književnosti i istorije umetnosti u Srbiji, SAD i Estoniji, Stefan se aktivno bavi afirmacijom studija mode u zemlji te prezentacijom srpskog modnog nasleđa u inostranstvu. Laureat je nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad iz istorije umetnosti, te nagrade Mladi heroj kulture i umetnosti.

Nađa Pavlica
Nađa Pavlica

Nađa Pavlica, feministkinja i zaljubljenica u filozofiju, strip i fantastiku. Radionica kreativnog čitanja i kritičkog pisanja omogućila joj je da se oproba u ulozi književne kritičarke. Sanja revoluciju i žensko oslobođenje.