Dereta objavila nagrađivani Čabonov roman

Majkl Čabon - Jevrejska policijska stanicaGrafički atelje Dereta objavio je roman “Jevrejska policijska stanica” američkog pisca i dobitnika Pulicerove nagrade Majkla Čabona.

Smeštena u alternativnoj stvarnosti, radnja romana opisuje dešavanja u federalnoj oblasti Sitka na Aljasci, naseljenoj jevrejskim stanovništvom, koje je tokom Drugog svetskog rata i po iznenadnom nestanku mlade jevrejske države 1948. godine, na tom mestu pronašlo novo utočište. Šezdeset godina kasnije oblast Sitka, koja je u međuvremenu postala dobro organizovan i napredan metropolis, vraća se pod suverenitet Aljaske. Jevrejska zajednica u tom aktu vidi novu opasnost po sopstveni opstanak, a paralelno sa ovim dešavanjima, grad potresa vest o ubistvu genijalnog šahiste.

Roman “Jevrejska policijska stanica” osvojio je brojne SF nagrade kao što su Nebula, Hugo, Lokus i Sajdvajz (nagrada za roman iz domena alternativne istorije). Takođe, bio je nominovan za nagrade Britanskog društva za naučnu fantastiku (BSFA) i za nagradu Edgar Alan Po. Filmska adaptacija romana, koju su uradila braća Koen, trebalo bi da se u bioskopima pojavi tokom ove godine.

Kratak prikaz romana možete pročitati i na blogu “Dok čekamo na prevod“, a prikaz je potpisao Darko Tuševljaković.