Deca noći - Robert E. Hauard

DECA NOĆI – zbirka horor priča Roberta E. Hauarda

Beogradska izdavačka kuća „Filip Višnjić“ objavila je zbirku Deca noći i druge priče Roberta E. Hauarda, koju je priredio dr Dejan Ognjanović.

Zbirka predstavlja prvi stručni izbor Hauardovih proznih ostvarenja strave i užasa na srpskom jeziku, u kojima se autor sa zavidnom veštinom bavi temama kao što su vudu magija, indijanske kletve, zagrobni život, stvorovi iz okeanskih dubina i pradrevni, lavkraftovski bogovi-demoni…

Knjigu čini jedanaest priča: „Golubovi iz pakla“, „Crni Kanan“, „Ne kopaj mi grob“, „Srce starog Garfilda“, „Deca noći“, „Humka užasa“, „Stvor na krovu“, „Crna stena“, „Iz dubina“, „Morsko prokletstvo“ i „Asurbanipalova vatra“, kao i pogovor iz pera priređivača „Robert E. Hauard: Herojski otpor užasu“.

Poznato je da je Robert E. Hauard za književne uzore uzimao Embrouza Birsa, Artura Mekena, Klarka Eštona Smita i H.F. Lavkrafta. Govoreći o načinu odabira priča za ovu zbirku, Ognjanović je na svom blogu cultofghoul otkrio tematsku raznovrsnost koju donose priče i skrenuo pažnju upravo na neke od Hauardovih neskrivenih autorskih orijentira:

„Izbor koji sam napravio pre svega je zasnovan na želji da predstavim njegove (Hauardove) najbolje horor priče, ali istovremeno i da ga pokažem u što raznovrsnijem izdanju. Tako ćete ovde naći dve odlične priče o vuduu i zombijima, zatim priče o prokletstvima, indijanskoj magiji i o vampiru usred Teksasa, o ’malom narodu’ o kojem je Maken pisao (zli degenski patuljci), zatim dve odlične lavkraftovske priče (Hauard se izdašno dopisivao sa H.F. Lavkraftom, i inkorporirao je mnoge elemente Mita o Ktuluu u svoje priče, ali je mitosu i podirao neke svoje tvorevine…), pa dve koje se dešavaju na okeanu, ili na obali okeana, a bave se podvodnim užasima, i na kraju jednu u kojoj se avantura (akcija u jednom opustelom drevnom gradu usred pustinje) neosetno pretvara u čisti lavkraftovski horor, kad se… Nešto… probudi u ruševinama…“

Knjiga je po izboru priređivača izdašno ukrašena desetinama ilustracija Virdžila Finlija, jednog od vrhunskih ilustratora fantastike i horora koji je radio najviše za „pulp“ časopise iz 1920-ih i 1930-ih.

Prevod priča uradili su Igor Cvijanović i Arijana Luburić-Cvijanović.

Deca noći - Robert E. Hauard
Deca noći – Robert E. Hauard