Darko Macan

Darko Macan

Darko Macan rođen je 1966. godine u Zagrebu gdje je završio studij povijesti i arheologije.

Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Knjige u centru i “SFere”.

Prozu profesionalno objavljuje od 1986. u Siriusu, Alefu, Večernjem listu, Jutarnjem listu, Futuri, Modroj lasti, Frki, Plimi, Emitoru, Parseku, UBIQ-u, antologijama Skupljači snova, Osluškivanje tišine, Tamni vilajet, kao i u godišnjim SFerinim zbirkama (Zagreb 2004, Dnevnici entropije, Zagreb 2014, Krhotine svjetova, Dvije tisuće šarenih aliena, Zagreb 2094, Zagrob, Trinaesti krug bezdana, Strune nemira, Parasvemir).

Za priče Mihovil Škotska Snježnica te Pročitaj i daj dalje, kao i za kratki roman Koža boje masline, nagrađen je nagradom SFERA.

S Tatjanom Jambrišak uredio je devet zbirki hrvatske znanstvene fantastike te, samostalno, oko tucet drugih knjiga te antologije stripova i fantastičnih priča u ediciji “XXI stoljeće”.

Objavio je sedam romana za djecu i mlade: Knjige lažu! (nagrada “Grigor Vitez”, 1998), Pavo protiv Pave (nagrada SFERA, 2003), Žuta minuta (nagrada “Grigor Vitez”, 2006), Dlakovuk (nagrada SFERA 2008.), Jadnorog, Pampiri i Djed Mrz. Četiri su prevedena na srpski.

Dobitnik je prvih nagrada na natječaju Karlovačkog književnog kruga 2002., Istrakonu 2005. te na međunarodnom natječaju “Lapis Histriae” 2011. Nominiran je za Astrid Lindgren Memorial Award za 2010.

Stripom se usporedo bavi od 1988. Autor je ili suautor tridesetak albuma. Dobitnik je dviju nagrada vinkovačkog Salona za scenarij i dvaput je bio nominiran za međunarodnu nagradu Eisner za svoj rad na stripu.

Stripove također prevodi (serija “Zekan” za More Comics, “Spirou” za Libellus, “Metabaruni” za Fibru, “Tintin” za Algoritam) i redigira.

Od 2003. uređuje i vodi kvartalni časopis Q STRIP, a 2007-8. uređivao je i edukativni projekt “Hrvatski velikani”. U savjetu je književnog časopisa za znanstvenu fantastiku UBIQ.

Web mu je www.darkomacan.com